Author Archives: opstinaadmin

Осветени водите во населените места на општина Василево

vasilevo-krst (2)

vasilevo-krst (3)Денес, на големиот Христијански празник Богојавление –  Водици, во населените  места на општина Василево, согласно Православната вера и традиција беа осветени водите. Чинот на пуштањето на светиот крст во водите и нивното осветување беше проследено од бројни верници.  Општина Василево  и оваа година како и претходните,  за најсреќните – оние кои го фатија крстот, обезбеди  награди.  Градоначалникот на општина Васиелво, г-дин Ванчо Стојанов,  присуствуваше на чинот на осветувањето на водите во населените места Чанаклија, Василево, Владевци, Сушево, Едрениково и Седларци и при тоа лично честитајќи им на оние кои го фатија крстот им ги даде и наградите од локалната самоуправа Василево.

vasilevo-krst (1) vasilevo-krst (4)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Општина Василево ќе се вклучи во одбележувањето на Богојавление –Водици

DSC03608

Локалната самоуправа од Василево, наградувајќи ги најсреќните граѓани кои ќе успеат да го извадат светиот крст од осветените води, ќе се вклучи во одбележувањето на верскиот празник, Богојавление Водици.
Локалната самоуправа од Василево, традиционално како и секоја година, во сите населени места ќе го проследи чинот на осветување на водите и најсреќните односно оние кои ќе го фатат крстот ќе ги награди.

DSC03608
Истиот ден, веднаш по завршувањето на богослужбата и чинот на осветување на водите во населеното место Василево, во близина на фудбалското игралиште „Цар Самоил“ во организација на Панче Наков се организира традиционалното „Влечење трупци со коњи“. Според информацијата од организаторот Наков, дрвениот трупец што ќе го влечат коњите е со тежина од околу 800 килограми, а победник е коњот кој за одреденото време од 5 минути влечејќи го трупецот ќе помине најголемо растојание. Влечење трупци со коњ ќе се одржи пета година по ред, а според организаторот вообичаено учествуваат по дваесетина коњи од населените места во општина Василево но и од населените места од соседните општини.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Избрани најдобрите во спортот за 2014 година

kuglarkata janeva 1

Мери Јанева од Градашорци, актуелниот шампион во куглање на Македонија е избрана за спортист на Василево за 2014 година. Ваква одлука донесе општината која ги прогласи најуспешните во спортот за минатата година на завршницата од турнирот во мал фудбал. Епитетот за најдобар спортист , Јанева го доби заради својата доминација во куглањето во државата во младинска и сениорска конкуренција, но и поради освоените медали на меѓународни натпревари .
јанева

  meri janeva
Најуспешна екипа за минатата година, општина Василево го прогласи тимот на ОК ,,Сушево,, кој во 2014 година се покажа како доста квалитетен одобјкарски тим завршувајки го есенкиот дел од првенството на третата позиција. За најдобар спортски работник општина Василево го прогласи тренерот на ФК, ,Василево Јуниор,, Ратко Јанушев кој во контуинитет неколку години го пренесува своето знаење на младите фудбалери од ова општина.

ok susevo

,,Јанева, одбојкарите на Сушево но и Јанушев се вистински афирматори на нашата општина како во земјава така и надвор од неа. Како локална самоуправа во рамките на своите можности и понатаму ќе ги подржуваме бидејки со своите резултати и успеси докажуваат дека во својата матична општина се негува спортот,, истакна градоначалникот на Василево Ванчо Стојанов на доделувањето на признанијата.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Заврши петиот Новогодишно-Божиќниот турнир во Василево

finalisti

 Екипата на „Амор Гарден“ од Струмица, синоќа, во преполната сала на ООУ„Гоце Делчев“, Василево, совладувајќи ја екипата на „Зиго Шпед“ од Радовиш со резултат од 5:4 го освои победничкиот пехар на петиот „Новогодишно-Божиќниот турнир во мал фудбал – Василево 2014/2015“. Третото место во сениорска конкуренција го освои на екипата на „Владе Банско“, кои во малото финале ја совладаа екипата на „Агро Тим“ од Пиперево. 

pehar za najdobrite

За најдобар играч на турнирот е прогласен Бојан Иванов од екипата на „Зиго Шпед“, титулата за најдобар стрелец ја освои Пепи Најдов од „Владе Банско“, а за најдобар голман е прогласен Илчо Удовалиев од „Амор Гарден“. Екипата на „Чипа Лозана“ ја понесе титулата „фер плеј“ екипа на турнирот.

pobednici
Во кадетска конкуренција победник е екипата на „Тинејџер“ од Струмица, која во борбата за првото место ја совлада екипата на „Кланица Шонтеви“ од Ангелци, а третото место им припадна на „Книжарница Сони“ од Радовиш. За најдобар играч во оваа конкуренција прогласен е Наум Блажевски, а за најдобар стрелец, Ѓорги Јовев и двајцата од екипата на „Тинејџер“. Титулата најдобар голман кај кадетите ја понесе Леон Фенов од „Книжарница Сони.

publika
Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов, под чие покровителство се одржува турнирот, во изјавата за медиумите нагласи дека со овој и останатите турнири кои се одржуваат во речиси сите населени места на општина Василево, полека но сигурно општина Василево прераснува во спортска општина, додавајќи дека општина Василево и понатаму продолжува со поддршка на спортот со надеж дека еден ден од овде ќе израснат спортски легенди кои ќе ја претставуваат општина Василево па и република Македонија.
Вкупниот награден фонд на годинешниот Новогодишно-Божиќен турнир беше 200 000 денари, истиот беше во организација на ФК Василево и под покровителство на општина Василево.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Рекордна наплата на данокот на имот во последните пет години

DSCN5400

Крајот на календарската 2014 година, општина Василево во однос на состојбата со наплатата на данокот на имот го заврши успешно со процент на наплата од  речиси 150% – кумулативно“, рече градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов во денешната изјава за медиумите.

Во последните пет години, односно од 2009 година до 2014 година,  периодот за кој е направена анализата, бројките покажуваат дека на крајот од 2014 година побарувањата што општина Василево ги има од граѓаните по основ на данок на имот се на најниско ниво.

Почетокот на 2009 година општина Василево го започнала со над 7 200 000 денари побарувања од граѓаните по основ на данок на имот, за да на крајот на 2014 година побарувањата по овој основ се сведени на околу 2 200 000 денари.

DSCN5394

„Особено важно е што општина Василево во континуитет во изминатите години бележи зголемување на приходите прибрани од данокот на имот. Ова се должи пред се на фактот дека ние како локална самоуправа постојано на сите средби со граѓаните им укажуваме на потребата и корисноста од навремено регулирање на оваа граѓанска должност, односно континуирано  работиме  на подигање на свеста на граѓаните за обврската за плаќањето на данокот на имот укажувајќи им дека овие средства,  општината повторно ги враќа во населените места во вид на проекти и активности со кои се подобрува секојдневието на населението“, образложи градоначалникот Стојанов и уште еднаш преку медиумите упати апел до своите сограѓани – даночни обврзници, да продолжат со редовно подмирување на оваа обврска.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Објава за отуѓување на градежно земјиште по пат на електронско јавно наддавање во општина Василево

transport-vrski

Предмет на електронското јавно наддавање е градежно неизградено земјиште, сопственост на Република Македонија, предвидено со ЛУПД за хотелски комплекс на КП 1160 и 1162 во КО Владевци, донесен со решение број на 08-1991/1 од 07.10.2013 година со намена за изградба на хотелски комплекси, со компатибилни класи на намени Б1, В2, Д3 макс. До 40%, согласно Табеларен преглед во кој се дадени податоци за градежната парцела, број на катастарска парцела опфатена со градежната парцела, висина до венец, катност, вкупна површина на градежната парцела, површина за градење и депозит за учество на јавното наддавање.

Повеќе информации на страната на министерството за транспорт и врски на следниот ЛИНК

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Божиќна честитка од градоначалникот на општина Василево

van4o-stojanov1

Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, на своите сограѓани – припадници на православната вероисповед, по повод големиот Христијански празник Рождество Христово – Божиќ им упати честитка со желби за добро здравје, среќа, спокојство и духовен мир.

Почитувани сограѓани, припадници на Православната вероисповед! Во деновите кога го славиме еден од најголемите Христијански празници, кога го одбележуваме раѓањето на нашиот спасител и син божји Исус Христос, искрено, од се срце, со чиста душа и отворен ум да се свртиме кон своите ближни, и во светлината на големиот празник да подариме топлина, љубов и разбирање. Одбележувањето на Христовото раѓање нека биде само поттик и причина повеќе, во духот на Христијанството, со верба во Бога, почитувајќи се едни со други да ја споделиме радоста на животот, и заедно со нашите најблиски, со семејството, пријателите, соседите да си посакаме мирно и спокојно секојдневие. Почитувани сограѓани! Добро здравје, духовен мир и меѓусебно разбирање нека царува во Вашите домови и срца. Христос се роди! Честит Божиќ!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Новогодишна честитка на градоначалникот Ване Стојанов

IMG_4899

IMG_4899
Почитувани сограѓани!

Крајот на календарската година е вообичаеното време кога ставаме црта под изминатите 365 денови, кога полека, студиозно, аналитички и сериозно се свртуваме кон секој изминат ден посебно и кога со должно внимание правиме рекапитулар на сите активности и содржини и на сите моменти кои оставија белег и по кои ќе ја паметиме годината што си оди.

Зад нас се 365 денови на максимални залагања, активности и вложувања, 365 денови планирања поврзани и насочени единствено кон Вас, граѓаните на нашата општина, Вие кои сте столбот и вистинскиот креатор на целокупниот развој на општина Василево.

Почитувајќи ги Вашите потреби, Вашите идеи, Вашите насоки и барања,
го трасиравме и се движевме по патот за кој сметавме дека е најисправен и во полза на сите Вас, граѓаните на оваа општина.

Некогаш повеќе, некогаш помалку, но секогаш давајќи го максимумот се вложивме во сите активности. Дел од нив, кои беа почнати од порано, успешно ги завршивме оваа година, некои ги започнавме и ќе бидат наша обврска за во иднина, а дел целосно ги реализиравме. Впрочем така е со големите, капитални работи, оние чиј бенефит е за многу години и за многу гернерации. А работите на локалната самоуправа неретко го имаат токму предзнакот капитални. Кога сме кај капиталните проекти ќе споменам само два кои ја одбележаа годината што измина: канализацијата кон која веќе се приклучуваат првите домаќинства и „Прва радост“ – првата детска градинка во Василево.

Тука се и бројните навидум помали активности и проекти кои ги подобрија условите и животот во сите населени места и на сите категории граѓани.

Она што сакам посебно да го нагласам во ова мое обраќање е фактот дека вашето мислење, вашите идеи, вашите барања и забелешки беа клучни при креирањето и реализирањето на општинските политики. Резултатите покажаа дека тоа е единствениот исправен начин кој гарантирано води до успех. Секогаш заедно, како досега така и во иднина. Тоа е максимата и праксата кон која ќе се придржуваме и во иднина.

Затоа со меѓусебно разбирање, доверба и толеранција, со широки погледи кон иднината, реални очекувања и максимални вложувања ја испраќаме старата и влегуваме во Новата 2015 година.
Да бидеме сите здрави и живи, весели и благословени.
Искрено и од се срце, Ви посакувам среќна и бериќетна Нова 2015 година.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail