Новости

Дневен ред за дваесет и петата седница на Советот на општина Василево

DSCN5467

На ден 27.09.2019 година, (петок) со почеток во 12,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната дваесет и пета седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Годишен извештај за работа на ЈОУДГ „Прва радост“, Василево за воспитна септември 2018- август 2019 год. Одлука за утврдување на почетокот и завршетокот на…

Continue reading

ОО на Црвениот крст, Струмица одржа едукатувна работилница во Василево

5

Под мотото „Твоето незнаење чини живот“, денес, претставници од ОО на Црвен крст од Струмица, во Василево,  за вработените во општинските институции одржаа едукативна работилница за како што рекоа „освежување“ на знаењата од областа на првата помош. Демонстрирани беа показни вежби за давање прва помош на лице место,  во импровизирани услови, за најчестите повреди и…

Continue reading

Решен проблемот со одгледувачите на свињи на депонијата кај Добрашинци

2

Денес, во Василево,  на  иницијатива и покана на градоначалникот на општина Василево, Марјан Јанев, беше одржан  заеднички состанок  на кој присуствуваа  Ветеринарните друштва од Струмичкиот регион, инспекторот од Агенцијата за храна и ветеринарство Сашо Беџовски и одгледувачите на свињи  од Добрашинци кои свињите ги одгледуваат на регионалната депонија Шапкар кај Добрашинци.  Како што информираше градоначалникот…

Continue reading

Општина Василево преку ЈПП со ЕСКО компании до енергетски ефикасно улично осветлување

6

Општина Василево е една од петте општини во РСМакедонија која преку ЈПП (Јавно приватно партнерство) со ЕСКО компаниja (Компанија за енергетски услуги)   ќе обезбеди енергетски ефикасно улично осветлување за кое нема да потроши ниту денар од сопствениот буџет. Денес, во Скопје, во просториите на Стопанска комора, во организација и на покана на Македонската енергетска асоцијација…

Continue reading

Потпишан Договорот за реконструкција на патот до брана Турија

3

Градоначалникот на општина Василево Марјан Јанев и раководителката на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион Жулиета Ѓуркова, во петок, 16.08.2019 година, во просториите на општина Василево потпишаа Договор за партнерство за реализација на проектот „Реконструкција на пат од крстосница пред с.Доброшинци до брана Турија“. Должината на патот изнесува 800 метри а средствата се обезбедени…

Continue reading

Поделени првите картички за зелена нафта во општина Василево

2

Од петок, 16.08 2019 година, земјоделците од Струмичкиот регион ќе можат да ги подигнат  картичките за зелена нафта во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство – ПЕ Струмица. Првите картички на земјоделците од општина Василево, им беа поделени ден порано во просториите на општина Василево од страна на  градоначалникот на Општина Василево Марјан…

Continue reading

Дневен ред за дваесет и четвртата седница на Советот на општина Василево

sala na Sovet

На ден 21.08.2019 година (среда), со почеток во 11,00 часот,  Советот на општина Василево ќе ја одржи дваесет и четвртата седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Кваратален извештај за извршување на Буџетот за 2019 година за периодот од 01.01.2019 до 30.06.2019 година (К-1); Кваратален извештај за доспеани а неизмирени обврски на…

Continue reading

Голема Крводарителска акција во Струмица

DSC_1048_1280x851

Под мотото „Биди нечиј херој – Спаси живот дарувај крв“,  утре, 31.08.2019 година,  Црвениот крст на Република Македонија – општинска организација Струмица,  спроведува акција на доброволно дарување на крв. Акцијата ќе се спроведе во просториите на Домот на културата во Струмица  во периодот од 09,00 до 14,00 часот. Општина Василево се придружува кон  апелот на…

Continue reading

Општина Василево објави тендери за градежни работи во вредност од 650 илјади евра

LOGO, Opstina Vasilevo-horz_1280x501

На официјалниот сајт на Бирото за јавни набавки, општина Василево објави пет  тендери за изведување на градежни работи, чија вкупна проценета вредност изнесува околу 650 000 евра . Градежните работи ќе се одвиваат на повеќе локации во неколку населени места. Две улици ќе бидат изградени  во населеното место  Добрашинци од кои едната во должина од 420…

Continue reading

Стариот пат Василево-Струмица се збогува со коцката

Vasilevo-Dobrejci

Денес, Јавното претпријатие за државни патишта изведуваше активности на асфалтирање на стариот пат Василево-Струмица, во делот од Добрејци до надвозникот кај Василево. Со тоа и последната делница од овој пат кој беше со коцка веќе е минато. Според информација од градоначалникот на општина Василево, Марјан Јанев, општина Василево до ЈП за државни патишта уште во…

Continue reading