Новости

Во Василево започна државното првенство во одбојка за основци

DSC_0069

Денес, во Василево, во спортската сала на ООУ„Гоце Делчев“, во организација на Федерацијата на училишен спорт на Македонија и Агенцијата за млади и спорт и со поддршка на општина Василево започна државното првенство во одбојка во машка конкуренција за основци. Учествуваат вкупно шест екипи и тоа по една од ООУ „Никола Карев“ од Крушево, ООУ„Елпида…

Continue reading

Советот ја одржа 37-та Седница

DSC_0169

Сите предлози од дневниот ред на денешната 37-ма редовна седница, беа усвоени од страна на советниците. Освен полугодишните извештаи на двете основни општински училишта „Гоце Делчев“ и „Атанас Нивичански“ кои беа донесени со 10 гласови „за“, советниците беа едногласни за останатите предлози. Без забелешки и дискусии беа донесени: Годишнниот план за обуки на административните службеници…

Continue reading

Василево – домаќин на државното првенство во одбојка за основци

DSC_0268-1-800x445

Основното општинско училиште „Гоце Делчев“ од Василево, ќе биде домаќин на државното првенство во одбојка за основци, кое ќе се одржи од 03–ти до 05 –ти март оваа година. „Со оглед на тоа што минатата година бевме меѓу најдобрите во одбојка, во машка конкуренција на државно ниво, оваа година ни припадна честа да бидеме организатори…

Continue reading

Општина Василево започна со санација на селските улици

DSC_0081

Општина Василево деновиве започна со активности за подобрување на селските патишта и улички. Прва на агендата е една од улиците во Нова Маала која води од излезот на ова населено место кон гробиштата. Конкретно се работи на нејзино проширување и рамнење. Според информациите од градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, кој денес на лице…

Continue reading

Дневен ред за 37-ма Седница на Советот на О.Василево

DSCN5466

Во понеделник, 29.02.2016 година, со почеток во 14,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 37-ма седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Годишен план за обуки на административните службеници од општина Василево за 2016 год. 2. Предлог-одлука за отпис и расходување на основни средства и ситен инвентар сопственост…

Continue reading

Проекти за типски куќи на Министерството за транспорт и врски

slika

Готовите проекти за изградба на типски куќи за индивидуално домување, изготвени од Министерството за транспорт и врски, заинтересираните граѓани можат бесплатно да ги симнат од страната на Министерството за транспорт и врски на следниот линк: http://www.mtc.gov.mk/index.php/component/banners/click/16 или да ги подигнат директно од страната на Министерството. Се работи за готови проекти за индивидуални куќи за домување…

Continue reading

Дукатино ќе добие повеќенаменско игралиште

DSCN0837

Жителите на населеното место Дукатино ќе добијат игралиште. Општина Василево со сопствени средства ќе гради повеќенамнеско спортско игралиште во с. Дукатино за кое тендерот веќе е распишан. Игралиште ќе се гради на  местото на постојното. Според техничката документација, игралиштето е со стандардни димензии и истото ќе биде опремено со стативи и кошеви со што ќе…

Continue reading

Магистралниот пат Василево –Градошорци целосно ќе се осветли

DSC_0047

Јавното претпријатие за државни патишта, на територијата на општина Василево изведува активност на поставување на подземни кабли за осветлување на делот од магистралниот пат М-6 на просторот меѓу крстосниците за влез во Василево и влез во Градошорци. Пред неколку месеци беа осветлени крстосниците за влез во Василево и Градошорци и надвозникот што води кон Доброшинци…

Continue reading

Отворени денови на Агенцијата за вработување во Василево

DSC_0061

Агенцијата за вработување на Република Македонија со поддршка на локалната самоуправа оствари средба со граѓаните на општина Василево. Директорката на Центарот за вработување во Струмица, г-ѓа Павлина Георгиева во две одвоени средби, по една  со активните баратели на работа и стопанствениците ги образложи владините мерки за намалување на невработеноста. „Под мотото „Се бориме за секое…

Continue reading

Василево ќе урбанизира земјиште за изградба на фотоволтаични системи

paneli

Општина Василево ќе урбанизира површина од околу 10,5 ха за изградба на фотоволтаични системи – ваква одлука неодамна донесе Советот на општина Василево на предлог на градоначалникот на општината г-дин Ванчо Стојанов. „Имајќи средба со поголем број бизнисмени односно комапнии кои се заинтресирани да инвестираат на територијата на општина Василево, увидовме, како општина, дека имаме…

Continue reading