Новости

Општина Василево, потпиша Договор за реконструкција на патот од центарот на с. Добрашинци до центарот на с. Нова Маала

2

„Општина Василево продолжува да се развива. Реализирање на ветените проекти како Градоначалник , се и остануваат мој приоритет. Општината мора да се стабилизира финансиски, но во ниту еден момент проектите нема да престанат. Денес е голем ден за населените места Нова Маала, Добрашинци, Висока Маала , Чанаклија. Ветивме и ќе го реализираме патот од центар…

Continue reading

Се одложува прскањето против комарци

prskawe-komarci-1

Се известуваат граѓаните од општините во Југоисточниот регион, дека СЕ ОДЛОЖУВА второто прскање против возрасни комарци кое беше предвидено да се изврши на  25 и 26 јули 2022 година. Прскањето се одложува поради неповолни временски услови т.е појава на врнежи во предвидениот период, затоа истото се планира да се спроведе во текот на неделата. За…

Continue reading

Дневен ред за 12-та седница на Советот на општина Василево

Sala na Sovet

На ден 28.07.2022 година (четврток) со почеток во 16,00 часот, во просториите на спортската сала при ООУ„Гоце Делчев“, Василево, Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 12-та седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Квартален извештај за извршување на Буџетот за 2022 година за периодот 01.01.2022 до 30.06.2022 година К-1 Квартален…

Continue reading

Второ прскање против возрасни комарци на територијата на Југоисточниот регион

prskawe-komarci-1

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион ги известува граѓаните од десетте општини на регионот дека на 25 и 26 јули 2022 година, во раните утрински часови ќе се изврши авионска дезинсекција против возрасни комарци со следниот распоред: На  25.07.2022 (понеделник), во општините Струмица и Гевгелија; На 26.07.2022 (вторник), во општините Богданци, Босилово, Василево, Валандово, Дојран, Конче,…

Continue reading

Одбележан 19-ти јули, настан од поблиската историја во нашата општина

naslov

Денес, во организација на општина Василево и соработка со општинските одбори на Сојузот на борците од Струмица и Радовиш, со полагање свежо цвеќе пред спомен плочата која се наоѓа на влезот во населеното место Радичево, беше одбележана 81-та годишнинаа од средбата меѓу  младите од Струмица и Радовиш која се случила на денешен ден во 1941-ва…

Continue reading

Во Пиперево , започна меморијалниот турнир во мал фудбал Ч’крче

1

„Започна меморијалниот турнир во мал фудбал Ч’крче во Пиперево. Турнирот традиционално,  финансиски е подржан од општина Василево.  За најмладите фудбалери се поделија маици со логото на општина Василево. Граѓаните на општина Василево ќе уживаат во фудбалските мајстории на учесниците на овој турнир“, напиша на својот ФБ профил, https://www.facebook.com/vasilevo24,  градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, кој…

Continue reading

Прва ларвицидна дезинсекција против комарци во Југоисточниот регион

prskawe-komarci-1

Почитувани, Ве известуваме дека  на 12 и 13 Јули 2022 година, во периодот помеѓу 09 – 16 часот ќе се изврши теристичка (по земја) апликација на средство за уништување на ларви од комарци во општините од Југоисточниот регион согласно следниот распоред: На 12.07.2022 (Вторник), во општините Валандово, Дојран, Гевгелија, Богданци, Радовиш и Конче; На 13.07.2022 (Среда),…

Continue reading

Советот на општина Василево ги донесе урбанистичките планови за Владевци, Ангелци и Градашорци

8

Вчера,  Советот на општина Василево, на седница, ги усвои Урбанистичките планови за населените места Владиевци, Ангелци и Градашорци, сите за периодот 2018-2028 г. Површината опфатена во планскиот опфат за с. Владевци изнесува 38,85 ха, за с. Ангелци, 40,67 ха и за с. Градашорци 103,49 ха. Образложение даде градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, кој нагласи дека…

Continue reading

Во Нова Маала се гради повеќенаменски објект

DSC_0582_1024x681

Градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, денес во населеното место Нова Маала, присуствуваше на бетонирањето на повеќенаменскиот објект кој се гради во партнерство со Турската владина агенција ТИКА. Просторот на кој се гради е лоциран веднаш наспроти џамијата. На површина од околу 410 м2 ќе бидат поставени различни  реквизити кои на граѓаните од ова населено…

Continue reading

ЈПКД “Турија“ ги расчистува патиштата низ населените места во општината

2

Општина Василево во соработка со ЈПКД „Турија“ деновиве интензивно спроведува активности на расчистување на локалните патишта и улици  од наносите предизвикани од невремето што ја зафати општината во изминатиот период. Според информацијата добиена од градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, со механизација извршено е отстранување на наносите од песок и вегетација од локалните патишта во…

Continue reading