Новости

Општина Василево ја намали цената за приклучок на канализациониот систем

kanalizacija 3

Советот на општина Василево на денешната седница донесе Одлука со која изврши намалување на цената  за приклучок на системот за канализација за физичките лица.  Новата цена изнесува 14 000 денари  наспроти досегашниот износ од 18 000 денари. „ Очекуваме оваа одлука да ги даде очекуваните резултати а тоа е приклучување кон  системот за канализација на…

Continue reading

Одржана 10-та седница на Советот на општина Василево

DSC_0116_1024x681

Советот на општина Василево ја одржа редовната 10-та седница на која беа усвоени сите предлози од дневниот ред кој на самата сеница беше дополнет  со три дополнителни: Барање за финансиска помош, Предлог-одлука за измена на распоредот на средствата во буџетот на општина Василево за 2018 година и Предлог-одлука за организацијата, делокругот и начинот на извршување…

Continue reading

Дневен ред за 10-та седница на Советот на општина Василево

DSCN5467

На 31. 05. 2018 година (четврток) со почеток во 12,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи  редовната 10-та седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Давање согласност на Одлуката на Управниот одбор на Јавното претпријатие за комунални дејности „Турија“, Василево за дополнување на ценовникот на ЈПКД „Турија“, Василево за вршење…

Continue reading

Градоначалникот Марјан Јанев во посета на општина Корено Аусонио, Р.Италија

LOGO, Opstina Vasilevo-horz

Градоначалникот на општина Василево Марјан Јанев од денес, 18.05.2018 год.  до 21 мај,  на покана на неговиот италјански колега Доменико Корте е во посета на општина  Корено Аусинио, Р.Италија. Поводот  е комеморативна церемонија што се одржува по повод 74-годишнината од воените случувања во Корено Аусонио. Како што стои во поканата посетата ќе биде искористена за…

Continue reading

Одржани Ѓурѓовденските средби во Едрениково

4

По повод верскиот празник Ѓурѓовден, во населеното место Едрениково, во дворот на црквата Св. Ѓорѓи се одржаа  Ѓурѓовденските средби – манифестација на заедничко дружење и одржување на локаната традицијата на жителите од ова населено место. „Согласно поводот и местото на кое се наоѓаме, вечерва сме овде да го чествуваме името на Светецот Св. Ѓорѓи и…

Continue reading

ООУ„Гоце Делчев“, Василево го одбележа својот патрон-празник

DSC_0050 (Medium)

Со полагање свежо цвеќе пред бистата во училишниот двор и пригодна програма подготвена од учениците, денес ООУ„Гоце Делчев“ од Василево го одбележа својот патрон празник и 115-годишнината од смртта на великанот Гоце Делчев, чие име го носи ова училиште. Пред споменикот на Делчев беше прочитана творба за неговите дела по што делегации од  училиштето и…

Continue reading

Одржана деветата седница на Советот на општина Василево

naslov

Советот ги општина Василево  на денешната девета седница ги усвои Извештаите за работата на општина Василево за првиот квартал од тековната година односно за периодот од почетокот на годината до 31.03.2018. „Со оглед на тоа што се работи за прв квартал а и согласно искуствата од претходните години, реализацијата е во рамки на очекувањата“, рече…

Continue reading

Хуманитарна акција на Црвениот крст и општина Василево

DSC_0619 (Medium)

Денес, во Василево, Општинската организација на Црвениот крст од Струмица во соработка со општина Василево, спроведе хуманитарна акција на донирање на хигиенски пакети на социјално загрозени категории граѓани. Како што информираа претставниците од Црвен крст – ОО Струмица, во општина Василево поделени се вкупно 20 хуманитарни пакети на претходно таргетирани семејства од категоријата на социјално…

Continue reading

Дневен ред за деветата седница на Советот на општина Василево

DSCN5467

Деветата седница на Советот на општина Василево ќе се одржи на 30.04.2018 година (понеделник), со почеток во 12,00 часот. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Квартален извештај за извршување на Буџетот за 2018 година за периодот од 01.01.2018 до 31.03.2018 година (К-1). Квартален извештај за доспеаните а неизмирени обврски на општина Василево…

Continue reading

Завршна конференција за Проектот „Инсталирање обновливи извори на енергија и заштита на животната средина во Струмјани и Василево“

DSC_0586 (Medium)

Oпштина Василево и општина Струмјани од Р.Бугарија  одржаа Завршна конференција по повод завршувањето на проектот „Инсталирање  обновливи извори на енергија и заштита на животната средина во Струмјани и Василево“,  финансиран од INTERREG IPA Програмата за прекугранична соработка меѓу Р.Бугарија и Р.Македонија, во чии рамки  во општина Василево беше реконструирано основното училиште во с. Седларци, а во…

Continue reading