Новости

Дневен ред за 22-та седница на Советот на општина Василево

sala sovet

Во среда на 03.07.2019  година, со почеток во 09,00 часот  Советот на општина Василево ќе ја одржи 22-та Седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: 1.Давање согласност на Правилникот за систематизација на работните места во ЈОУДГ„ Прва радост“- Василево бр.01-232/1 од 17.06.2019 г. 2.Давање согласност на Правилникот за внатрешна организација на ЈОУДГ…

Continue reading

Во Василево измени во составот на Комисијата за процена на штети

sala sovet

Синоќа на Вонредна седница, Советот на општина Василево донесе Одлука за  измена на Комисијата за процена на штети од елементарни непогоди формирана на седницата што се одржа пред три дена односно на 25.06.2019 година. Согласно денес донесената Одлука од Комисијата разрешени се членовите Ѓорѓи Вучковски и Стојан Тонев а на нивно место именувани се Марјанчо…

Continue reading

Во среда во Василево ќе се одржи крводарителска акција

krvodaritelska,1

Во среда, (03.07.2019 година)  во просториите на општинската зграда во Василево , во организација на општинската организација на Црвен крст од Струмица и Службата за трансфузиона медицина, во соработка и со поддршка  општина Василево ќе се спроведе граѓанска акција на доброволно дарување крв. Акцијата ќе се спроведе во периодот од 09,00 до 14,00 часот. Организаторите…

Continue reading

Советот на општина Василево одржа Вонредна седница за последиците од невремето од 24.06.2019 година

DSCN5467

Советот на општина Василево на Вонредна седница расправаше за невремето од пороен дожд и град кое на  24.06.2019 година  ги погоди населените места Добрашинци, Нова Маала и Висока Маала и предизвика големи штети на земјоделските култури.  Заради  утврдувањето  и проценката на настанатата штета со Одлука на Советот формирана е Комисија  за процена на штета од…

Continue reading

Авионско прскање против комарци

komarci

Почитувани сограѓани, Ве информираме дека првото авионско прскање против комарци на територијата на општина Василево, ќе се изврши  на 28.06.2019 година (петок) во периодот од 04,30 до 09,30 часот. Доколку временските услови не се поволни за спроведување на прскањето во планираниот термин, истото ќе се спроведе следниот ден односно на  29.06.2019 година во истиот термин.…

Continue reading

Советот на општина Василево ги усвои извештаите за извршување на општинскиот Буџет за првиот квартал

naslov

Денес, Советот на општина Василево ја одржа редовната 21-ва седница, на која беа усвоени финасиските извештаи за извршувањето на Буџетот на општина Василево за првиот квартал од годината односно за периодот 01.01.2019 до 31.03.2019 година. Согласно доставените материјали реализацијата кај основниот Буџет на општина Василево изнесува 44,72 % односно од планирани 93 566 350 денари…

Continue reading

Дневен ред за дваесет и првата седница на Советот на општина Василево

DSCN5467

На ден 13.06.2019 година (четврток), со почеток во 12,00 часот Советот на општина Василево ќе ја одржи  21-та редовна седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: Годишен извештај за работата на Цантарот за развој на Југоисточниот плански регион; Извештај од спроведена самоевалуација на ООУ„Атанас Нивичански“ , Нова Маала за период 2016-2018 година;…

Continue reading

Општина Василево потпиша Договор за добивање на универзален ровокопач

5

Денес во Битола, на свечена церемонија градоначалникот на општина Василево Марјан Јанев, заедно со градоначалници од неколку општини на Република Северна Македонија,    потпиша Договор со кој општина Василево во партнерство со општините Босилово и Ново Село доби  ново специјално возило – универзален ровокопач (скип) набавено во рамки на ИПА Програмата на Проектот за подобрување на…

Continue reading

Дечињата од градинката „Прва радост“ на гости кај градоначалникот

5

Денес, дечиња од големата група од  градинката „Прва радост“ во Василево заедно со своите воспитувачки ја посетија општина Василево каде што се стекнаа со основни информации за работата на  оваа институција. Градоначалникот на општината Марјан Јанев чии гости беа, дополнително им го разубави престојот  со подароците што  секое од нив ги доби а за возврат…

Continue reading

ООУ „Атанас Нивичански“ го одбележа патрониот празник

naslov

Со полагање свежо цвеќе пред бистата на Атанас Нивичански , денес основното општинско училиште  од Нова Маала кое го носи името на овој локален војвода го одбележа својот патрон празник. Ученици од ова училиште се претставија со творби за ликот и делото на Нивичански. Пред бистата се поклонија делегации од училиштето и локалната самоуправа Василево…

Continue reading