Новости

Се крпат дупките на регионалниот пат М-6 Вељуса

DSCN7405

Денес, Јавното Претпријатие за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта „Македонијапат“ во соработка со општина Василево и ЈПКД „Турија“ , Василево, врши крпење на дупките на регионалниот пат М-6 – Вељуса, во делот на територијата на општина Василево. Конкретно санирани се дупките меѓу населените места Ангелци и Градошорци, кои после обилните пролетни врнежи…

Continue reading

ООУ„Гоце Делчев“ Василево – со најмногу медаљи на Олимпијадата за основци

DSCN7393

Учениците – спортисти, одбојкари и атлетичари од ООУ„Гоце Делчев“ Василево, заедно со својот ментор, наставничката по спорт и физичко образование Алма Хасанова, беа гости во кабинетот на градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов. Повод беа постигнатите резултати и наградите на неодамна завршените Државни спортски игри за основни ушилишта, односно државната Олимпијада, што се одржа…

Continue reading

Coca-Cola фудбалски куп во Василево

DSCN7274

Синоќа, во спортската сала во Василево, во организација на Пивара АД Скопје, Coca-Cola компанијата, организацијата Отворени забавни фудбалски школи и домаќинот, локалната самоуправа од Василево се одигра спортски натпревар од Coca-Cola фудбалскиот куп. Триесетина момчиња и девојчиња- основци од општината на теренот преку спортска игра практично ја промовираа спортската и физичката активност кај младите како…

Continue reading

Советниците едногласни за инфраструктурниот развој на општината

DSCN7237

Советот на општина Василево, вчера, ја одржа редовната 27-ма седница, на чиј дневен главно беа предлози кои се однесуваа на инфраструктурниот развој на општината. Советниците , по сите точки од дневниот ред имаа усогласени ставови, па така едногласно ги усвоија сите предлози. На седницата беа донесени два заклучоци и тоа: Заклучок за усвојување на стручно…

Continue reading

Во недела планинарски марш „По патеките на Мис Стон“

DSCN3449

Во недела, 31.05 2015 година, во организација на Планинарското друштво „Маратон“ од Струмица и под покровителство на општина Василево ќе се одржи традиционалниот планинарски марш „По патеките на Мис Стон“. Патеката на движење е од брана Турија до селото Нивичино, во должина од 10,5 км. Превозот од Струмица до браната Турија е организиран со минибуси,…

Continue reading

Дневен ред за 27-ма Седница

DSCN5467

Во четврток, на 28.05.2015 година, со почеток во 17,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната дваесет и седма седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневенн ред: 1. Донесување на Заклучок за усвојување на стручно мислење за спроведување на превентивна дезинсекција за спречување и сузбивање на вектор преносливите заболувања на територијата…

Continue reading

Општина Василево потпиша договор со Министерствто за животна средина и просторно планирање

photo-1

Општина Василево обезбеди средства за изработка на техничка документација за систем за водоснабдување на населеното место Пиперево. Градоначалникот на опшштина Василево г-дин Ванчо Стојанов и Министерот за животна средина и просторно планирање на на Р.Македонија г-дин Нурхан Изаири, вчера во просториите на Министерството потпишаа договор со кој општината обезбедува средства во висина од 700 000…

Continue reading

Средба со граѓаните на Седларци за превенција од пожари

sedlarci,1

Жителите на населеното место Седларци, заедно со претставници од Македонски шуми, претставници од МВР – СВР Струмица, во соработка со локалната самоуправа Василево одржаа работна средба за превенција од пожари. Средбата беше организирана во рамките на Советодавните групи на граѓани, чија цел е, на локално ниво при идентификување и надминување на одреден проблем или состојба,…

Continue reading

Вечерва, започнува турнир во мал фудбал во Ангелци

DSCN0841

Вечерва, 15.05.2015 год. со почеток во 19,00 часот, во организација на општина Василево започнува турнир во мал фудбал во Ангелци. За турнирот се пријавени вкупно 13 екипи, сите од населените места на општина Василево. Натпреварите ќе се играат на новото повеќенаменско игралиште. Турнирот се организира по прв пат, но намерата е, како што изјави градоначалникот…

Continue reading

ООУ„Атанас Нивичански“ го одбележа својот патрон празник

DSCN7079

ООУ„Атанас Нивичански“ од Нова Маала, денес, на свечен начин, со полагање свежо цвече пред бистата на патронот и програма од учениците, го одбележа својот патрон празник. Директорката на училиштето г-ѓа Соња Ничева и градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов ги поздравија присутните гости, родители, колеги и соработници на училиштето. „ Денес поклонувајќи се пред…

Continue reading