Новости

Започнува Велигденскиот турнир во мал фудбал

Picture 618

Вечерва, 08.04.2015 год. со почеток во 18,00 часот со натпревар меѓу екипите на Вами пром и Вагленаро Гоце гостилница, во Василево започнува традиционалниот Велигденски турнир во мал фудбал. За учество на турнирот се имаат пријавено вкупно десет екипи. Според синоќешната шдребка во А групата се: Вами пром – Василево, Илес пром – Добрашинци, Пицерија Роми…

Continue reading

Турскиот амбасадор ја посети општина Василево

DSCN6118

Денес, Н.Е амбасадорот на Р.Турција во Р.Македонија г-дин Омур Шолендил, заедно со координаторот на ТИКА г-дин Теоман Тирјаки, и аташето за верски работи при амбасадата на Р.Турција, г-дин Сејфетин Ерсој, имаа средба со градоначалнбикот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов. Заедно го посетија населеното место Висока Маала, каде остварија средба со населените од ова населено…

Continue reading

Одбележан Светскиот ден на детското творештво

DSCN6086

Под мотото „Плати со детско творештво“, учениците од ООУ„Гоце Делчев“, Василево го одбележаа Светскиот ден на детската книжевност. „Денес е втори април Светскиот ден на детската книжевност која со векови ги опседнува мислите на луѓето. За таа цел ние денес ќе се обидеме да направиме нешто поинакво од вообичаеното“ порачаа учениците од ООУ„Гоце Делчев“, Василево…

Continue reading

Заврши изградбата на мостот на Новомаалска река

DSCN5999

Општина Василево го асфалтирашеше мостот на Новомаалска река за пристап до црквата, со што целосно е завршена неговата изградба. Целокупната активност опфаќаше и регулација на речното корито во должина од триесетина метри, како и изградба на каскада. Средствата за изградба на овој мост општината ги обезбеди од од АФПЗРР (Агенција за финансиска поддршка во земјоделието…

Continue reading

Средба на граѓаните со пратеникот Ромео Тренов

Romeo Trenov

Во петок, 03.04.2015 година, во периодот од 12,00 до 18,00 часот, во просториите на ЈПКД „Турија“ Василево, г-дин Ромео Тренов – пратеник во Парламентот на Р.Македонија, ќе оствари средба со граѓаните од општина Василево. На средбата, граѓаните ќе може да разговараат за тековните потреби, за проблемите со кои се соочуваат, ќе имаат можност да дадат…

Continue reading

Започна со работа градинката „Прва радост“ Василево

DSCN4447

Од денес започна со работа првата детска градинка во Василево, „Прва радост“. Возбудени, насмеани, помалку уплашени и по некое расплакано детенце, заедно со своите родители, утрово ги исполнија просториите на градинката, каде воспитувачки и негувателките честејќи ги со чоколадциња им посакаа добредојде. Од денес, сите тие заедно, започнаа да испишуваат една нова страница, чија содржина…

Continue reading

Дукатино доби асфалтирана улица

DSCN5978

Денес, локалната самоуправа од Василево асфалтираше улица во населеното место Дукатино. Новоасфалтираната улица води кон манастирскиот комплекс со што за верниците а и за останатите жители воопшто, створени се услови за подобар пристап кон верскиот објект и кон овој дел селото. „Со асфалтирањето на оваа улица општината ствара услови и за изградба на куќи во…

Continue reading

Советот на О.Василево ја одржаа 25-та Седница

DSC_0104

Завршните сметки на двете основни општински училишта „Атанас Нивичански“ и „Гоце Делчев“, беа усвоени на вчерашната 25- та редовна седница на Советот на општина Василево, на која беа донесни вкупно десет одлуки. Советниците беа усоглаени и со мнозинство од сите присуни ги донесоа одлуките за утврдување на приоритните проекти со кои општина Василево ќе аплицира…

Continue reading

Градинката „Прва радост“ во Василево започнува со работа

DSC_0002

„Од први април, градинката „Прва радост“ во Василево и практично започнува со работа, односно ги отвара вратите за згрижување и престој на најмалите жители на нашата општина – дечињата до седумгодишна возраст односно до тргнување во прво одделение“, рече градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов на прес конференцијата на која беше најавен почетокот со…

Continue reading

Дневен ред за 25-та Седница на Советот на О.Василево

DSCN5467

Во среда, 25.03.2015 година, со почеток во 15,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 25-та Седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Завршна сметка на ООУ„Гоце Делчев“, Василево за 2014 година. 2. Завршна сметка на ООУ„Атанас Нивичански“, Нова Маала за 2014 година. 3. Предлог-одлука за утврдување на приоритет…

Continue reading