Новости

Општина Василево ќе прска против комарци

, комарци

Се известуваат граѓаните на општина Василево, дека во сабота (18.07.2015 год.), во раните утринските часови во периодот од 05,00 до 08,00 часот, општина Василево ќе врши авионско прскање против комарци. Се предупредуваат сопствениците на пчелни семејства (пчеларите) да преземат соодветни мерки за заштита односно затварање на кошниците со пчели за време на прскањето и во…

Continue reading

Започна Илинденскиот турнир во Радичево

11403067_835362313186125_1811035668630998079_n

Од денес, 14.07.2015 год. па до крајот на месецов, во Радичево, во организација на МЗ и под покровителство на општина Василево, се одржува ноќниот турнир во мал фудбал „Илинден 2015“. Играорците од КУД „Илинден“ од Радичево – единственото активно културно уметничко друштво во општина Василево и нивните гости – играорците од с. Костурино, со сплет…

Continue reading

Меморијален турнир Ч`крче во Пиперево

Turnir

Вкупно 19 екипи од Пиперево и околните населени места, учествуваат на годинешниот Меморијален турнир во мал фудбал „Ч`крче“, што од 12.07 до 19.07 2015 година,  во спомен на младиот Славе Стојанов од Пиперево го организираат неговото семејство и најблиските пријатели. 13 екипи во сениорска и 6 во јуниорска конкуренција ќе се натпреваруваат на овој единаесетти…

Continue reading

СООПШТЕНИЕ за продажба на државно градежно земјиште

SAM_8455

Општина Василево, им соопштува на правните и физички лица, заинтересирани за купување на градежна парцела во КО Градошорци, м.в Гладно поле, дека рокот за доставување на Пријавите за учество во јавното наддавање за градежната парцела со КП 386, во КО Градошорци, м.в Гладно поле, е до 21.07.2015 година на следната интернет адреса: www.gradezno-zemjiste.mk. Парцелата е…

Continue reading

Советнички прашања на 28-мата седница на Советот на О.Василево

DSCN7547

Советнички прашања беа точка на дневен ред на редовната 28-ма седница на Советот на О.Василево, која се одржа вчера. Очекувано, прашањата беа поставувани од страна на советниците од опозиционите СДСМ и НСДП, и најголемиот број од нив беа упатени до градоначалникот на општината, г-дин Ванчо Стојанов, а се однесуваа на проектите од патната и комуналната…

Continue reading

Дневен ред за 28-ма Седница на Советот на О.Василево

DSCN5467

Утре, 30.06.2015 година, со почеток во 15,00 часот Советот на О.Василево ќе ја одржи 28-мата редовна седница, со единствена точка на дневен ред – Советнички прашања. Седницата ќе се одржи во просториите на Домот на културата во Василево.

Шумските пожари тема на денешниот координативен состанок на надлежните

DSC_0028

Денес, во Василево, Локалниот совет за превенција одржа координативен состанок на кој главна тема беше можноста од појава нашумски пожари во овој период од годината . Учесниците на состанокот – претставници од општината, од ЈПКД„Турија“,Василево, СВР Струмица, Центарот за управување соо кризи, Дирекцијата за заштита и спасување, ПСШ „Беласица“-Струмица и претставници од Противпожарната служба во…

Continue reading

ФК Василево Јуниор на меѓународен турнир во Бугарија

DSCN7539

Денес, младите фудбалери на ФК Василево, со поддршка на општина Василево, заминаа за соседна Бугарија, каде ќе учествуваат на меѓународниот турнир за деца „Мини фудбалска магија“- Микрево 2015. Турнирот трае четири дена од 17 до 21 јуни. Од 17 до 19 јуни ќе се натпреваруваат децата родени 2005 година, а од 19 до 21 јуни…

Continue reading

Асфалтирана улица во Радичево

DSCN7527

Локалната самоуправа од Василево денес асфалтираше улица во населеното место Радичево. Асфалтиран е дел од главната улица кој од центарот води кон горниот дел од селото. Вкупната должина е околу 220 метри или 800 м2. Освен вообичаените градежни активности кои се составен дел на секоја улица, односно рамнење, насипување, тампонирање, овде беше изведен и еден…

Continue reading

Продолжува инфраструктурниот развој на О.Василево

DSCN7514

Денес, на прес конференција, градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов најави реализацијата на бројни проекти во сферата на инфраструктурата, од чиј развој како што рече во основа зависат многу сегменти од секојдневното живеење на граѓаните. „Продолжуваме во позитивна смисла да го менуваме и подобруваме ликот на нашата општина, да ги подобруваме условите за живеење…

Continue reading