Новости

Отворено студио на Телеканал А1 со градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов  

vasilevo-gradonacalnik

Градоначалникот на општина Васлево г-дин Ванчо Стојанов, на 11.06.2015 година беше гостин во контактната емисија Отворено студио на Телеканал А1 со новинарката Катерина Давчева.

Општина Василево продава државно градежно земјиште

SAM_8455

Општина Василево, преку Министерството за транспорт и врски на Р. Македонија, објави продажба на државно градежно неизградено земјиште на кое е планирана изградба на стопански комплекс за откуп, складирање, преработка и дистрибуција на земјоделски производи. Парцелата е со површина од 16 603 м2 и се наоѓа во м.в Гладно поле, КО Градошорци, односно на патот…

Continue reading

Успешно реализирана крводарителска акција

gradonacalnik

Денес, во Василево, во организација на Заводот за трансфузициона медицина, Организацијата на Црвениот крст и општина Василево, успешно беше реализирана акција на доброволно дарување на крв. Бројката од 30-тина собрани крвни единици само ја потврдува повеќегодишната успешна пракса во реализацијата на ваквите хумани активности и подготвеноста на жителите на Василево да ја покажат хуманоста на…

Continue reading

Во четврток, крводарителска акција во Василево

SAM_9973

Во четврток, 11.06.2015 година, во организација на Црвен крст – Струмица, Заводот за трансфузициона медицина и општина Василево, ќе се спроведе крводарителска акција. Акцијата ќе се одвива во периодот од 09,00 до 14,00 часот, во просториите на Домот на Културата во Василево. Организаторите упатуваат апел до граѓаните, да се вклучат во акцијата и на дело…

Continue reading

Ќе бидат дислоцирани електричните столбови во индустриската зона

DSCN7434

Постојната електродистрибутивна линија која минува низ новата индустриската зона во КО Градошорци ќе биде дислоцирана – ова, денес, беше договорено на состанокот што се одржа во кабинетот на градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов, на кој освен домаќинот Стојанов учествуваа и претставници од ЕВН Струмица и бизнисмените – сопственици на градежните парцели. „Денес во…

Continue reading

Се крпат дупките на регионалниот пат М-6 Вељуса

DSCN7405

Денес, Јавното Претпријатие за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта „Македонијапат“ во соработка со општина Василево и ЈПКД „Турија“ , Василево, врши крпење на дупките на регионалниот пат М-6 – Вељуса, во делот на територијата на општина Василево. Конкретно санирани се дупките меѓу населените места Ангелци и Градошорци, кои после обилните пролетни врнежи…

Continue reading

ООУ„Гоце Делчев“ Василево – со најмногу медаљи на Олимпијадата за основци

DSCN7393

Учениците – спортисти, одбојкари и атлетичари од ООУ„Гоце Делчев“ Василево, заедно со својот ментор, наставничката по спорт и физичко образование Алма Хасанова, беа гости во кабинетот на градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов. Повод беа постигнатите резултати и наградите на неодамна завршените Државни спортски игри за основни ушилишта, односно државната Олимпијада, што се одржа…

Continue reading

Coca-Cola фудбалски куп во Василево

DSCN7274

Синоќа, во спортската сала во Василево, во организација на Пивара АД Скопје, Coca-Cola компанијата, организацијата Отворени забавни фудбалски школи и домаќинот, локалната самоуправа од Василево се одигра спортски натпревар од Coca-Cola фудбалскиот куп. Триесетина момчиња и девојчиња- основци од општината на теренот преку спортска игра практично ја промовираа спортската и физичката активност кај младите како…

Continue reading

Советниците едногласни за инфраструктурниот развој на општината

DSCN7237

Советот на општина Василево, вчера, ја одржа редовната 27-ма седница, на чиј дневен главно беа предлози кои се однесуваа на инфраструктурниот развој на општината. Советниците , по сите точки од дневниот ред имаа усогласени ставови, па така едногласно ги усвоија сите предлози. На седницата беа донесени два заклучоци и тоа: Заклучок за усвојување на стручно…

Continue reading

Во недела планинарски марш „По патеките на Мис Стон“

DSCN3449

Во недела, 31.05 2015 година, во организација на Планинарското друштво „Маратон“ од Струмица и под покровителство на општина Василево ќе се одржи традиционалниот планинарски марш „По патеките на Мис Стон“. Патеката на движење е од брана Турија до селото Нивичино, во должина од 10,5 км. Превозот од Струмица до браната Турија е организиран со минибуси,…

Continue reading