Новости

Свечена седница на Советот на општина Василево

opstina

На 16.12.2015 година, општина Василево со свечена седница  ќе ја одбележи 19-годишнината од своето постоење. На Седницата свои обраќања ќе имаат претседателот на Советот на општина Василево г-дин Драги Митев и градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов. Седницата ќе се одржи во малата сала на мотелот Мис Стон во Василево со почеток во 16,00…

Continue reading

Прес на градоначалникот Стојанов за топ три проектите за 2016 година

21

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов, денес одржа прес конференција за топ три проектите за наредната 2016 година. Според Стојанов тоа се Регулација на Сушевски порој, Изградба на дел од локален патен правец Чанаклија –Нова Маала и изградба на улица во индустриската зона Градошорци. Во продолжение е целиот текст од прес конференцијата. Драги сограѓани!…

Continue reading

Општина Василево потпиша два нови договори

1 (13)

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов, денес, потпиша два нови договори за реализација на три активности, односно проекти со кои ќе се подобрат условите за живот на граѓаните на општина Василево. Со компанијата К.И.М. општината потпиша договор за чистење на речните корита во општина Василево. Како што нагласи градоначалникот Стојанов, поради поплавите во изминатиот…

Continue reading

Ѓраѓаните на општина Василево одлучија кои проекти им се приоритетни

DSC_0086

Регулација на Сушички порој во с. Сушево е проектот кој доби најмногу гласови од граѓаните на синоќа одржаната пета форумска сесија од Буџетскиот форум, што значи ова е проектот за кој граѓаните на општина Василево сметаат дека е најприоритетен. Како втор приоритет според бројот на гласовите е изградбата на локалниот пат Василево – Градошорци, трет…

Continue reading

Општина Василево започна со изградба на поројот во с. Сушево

DSC_0657

Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов заедно со пратеникот од оваа општина г-дин Дајанчо Ефтимов, денес беа во с. Сушево каде во тек се градежни активности на изградба на Сушевскиот порој. „Деновиве почнавме со реализација односно со решавање на еден крупен проблем кој го имаа жителите на населеното место Сушево, предизвикан од поплавите во…

Continue reading

Покана за пета форумска сесија

DSC_0507

Општина Василево ги поканува граѓаните да земат учество во работата на петата форумска сесија од Буџетскиот форум, која ќе се одржи во понеделник, 14.12.2015 година, со почеток во 18,00 часот во мотелот Мис Стон. На оваа форумска сесија ќе се гласа за приоретизирање на вкупно 30-те предложени проекти кои општина Василево треба да ги имплементира…

Continue reading

Советот на општина Василево одржа вонредна седница

DSC_0638

На синоќа одржаната вонредна седница на Советот на општина Василево, советниците, едногласно и без дискусии ги усвоија двете предлог одлуки од предложениот дневен ред: Предлог-одлука за сопствено учество на општина Василево во проектот „Изработка на регионален план со десет општински планови за интргрирано управување со отпад во Југоисточниот плански регион“ и Предлог-одлука за сопствено учество…

Continue reading

Одржана втората работилница за изработка на Стратегија за култура на општина Василево

DSC_0003

Локалната самоуправа Василево во соработка со Здружението за култура Култ транзен од Струмица ја одржа втората работилница во рамки на проектот „Ревитализација на руралните средини преку уметност и култура“, чиј краен продукт ќе биде изработка на Стратегија за развој на културата во општина Василево. По презентацијата на вредностите на општина Василево, учесниците во работилницата работеа…

Continue reading

Вонредна седница на Советот на општина Василево

DSCN5466

Денес, 11.12.2015 година, (петок) со почеток во 19,00 часот, Советот на општина Василево ќе одржи вонредна седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Предлог-одлука за сопствено учество на општина Василево во проектот „Изработка на регионален план со десет општински планови за интргрирано управување со отпад во Југоисточниот плански регион“ 2. Предлог-одлука…

Continue reading

Технички прием на системот за парно греење во училиштето во Радичево

DSC_0583

„ Денеска сме тука заедно со нашите партнери и поддржувачи од Сокотаб, кои преку МЦМС (Македонскиот центар за меѓународна соработка) заедно го реализираа проектот за ново топловодно греење“, изјави директорот на МЦМС Димче Митрески при денешната посета на училиштето во Радичево, каде заедно со партнерите направија увид во состојбата, односно изврешен е технички прием на…

Continue reading