Новости

Средба на граѓаните со пратеникот Ромео Тренов

Romeo Trenov

Во петок, 03.04.2015 година, во периодот од 12,00 до 18,00 часот, во просториите на ЈПКД „Турија“ Василево, г-дин Ромео Тренов – пратеник во Парламентот на Р.Македонија, ќе оствари средба со граѓаните од општина Василево. На средбата, граѓаните ќе може да разговараат за тековните потреби, за проблемите со кои се соочуваат, ќе имаат можност да дадат…

Continue reading

Започна со работа градинката „Прва радост“ Василево

DSCN4447

Од денес започна со работа првата детска градинка во Василево, „Прва радост“. Возбудени, насмеани, помалку уплашени и по некое расплакано детенце, заедно со своите родители, утрово ги исполнија просториите на градинката, каде воспитувачки и негувателките честејќи ги со чоколадциња им посакаа добредојде. Од денес, сите тие заедно, започнаа да испишуваат една нова страница, чија содржина…

Continue reading

Дукатино доби асфалтирана улица

DSCN5978

Денес, локалната самоуправа од Василево асфалтираше улица во населеното место Дукатино. Новоасфалтираната улица води кон манастирскиот комплекс со што за верниците а и за останатите жители воопшто, створени се услови за подобар пристап кон верскиот објект и кон овој дел селото. „Со асфалтирањето на оваа улица општината ствара услови и за изградба на куќи во…

Continue reading

Советот на О.Василево ја одржаа 25-та Седница

DSC_0104

Завршните сметки на двете основни општински училишта „Атанас Нивичански“ и „Гоце Делчев“, беа усвоени на вчерашната 25- та редовна седница на Советот на општина Василево, на која беа донесни вкупно десет одлуки. Советниците беа усоглаени и со мнозинство од сите присуни ги донесоа одлуките за утврдување на приоритните проекти со кои општина Василево ќе аплицира…

Continue reading

Градинката „Прва радост“ во Василево започнува со работа

DSC_0002

„Од први април, градинката „Прва радост“ во Василево и практично започнува со работа, односно ги отвара вратите за згрижување и престој на најмалите жители на нашата општина – дечињата до седумгодишна возраст односно до тргнување во прво одделение“, рече градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов на прес конференцијата на која беше најавен почетокот со…

Continue reading

Дневен ред за 25-та Седница на Советот на О.Василево

DSCN5467

Во среда, 25.03.2015 година, со почеток во 15,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 25-та Седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Завршна сметка на ООУ„Гоце Делчев“, Василево за 2014 година. 2. Завршна сметка на ООУ„Атанас Нивичански“, Нова Маала за 2014 година. 3. Предлог-одлука за утврдување на приоритет…

Continue reading

Василево обезбеди средства за изградба на два парка

DSCN5960

Денес во просториите на локалната самоуправа, градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, одржа прес конференција на која ги информираше граѓаните дека се обезбедени средства за изградба на паркови во населените места. „Денес сакам да ги информирам граѓаните дека општина Василево, преку Бирото за регионален развој, обезбеди средства за реализација на два проекти: Парк на…

Continue reading

Учениците од „Атанас Нивичански“ го интервјуираа градоначалникот

DSCN5953

Интервју со градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов денес имаа учениците од шесто одделение од ООУ„Атанас Нивичански“, Нова Маала. Тие во улога на новинари му поставуваа прашања на градоначалникот. Се интересираа за начинот на работата на локалната самоуправа, за спецификите на професијата градоначалник, но и за останатите аспекти од неговиот живот, за детството, училишните…

Continue reading

Завршните сметки на дневен ред на 24-та седница

DSCN5930

Завршната сметка на Буџетот на општина Василево и завршните сметки на Јавните општински установи – детската градинка „Прва радост“ и комуналното претпријатие „Турија“, Василево, беа усвоени на одржаната  редовна 24 –та седница на Советот на општина Василево. Според завршната сметка, Буџетот на општина Василево вклучително со буџетите на единките корисници односно основните општински училишта и…

Continue reading

Дневен ред за 24-та Седница на Советот на О.Василево

DSCN5467

Во петок (13.03.2015 година) со почеток во 13,00 часот Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 24-та Седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Предлог-Олука за ослободување од плаќање на престојот во Јавната установа за деца – детска градинка „Прва радост“, Василево. 2. Предлог – Завршна сметка на Буџетот на…

Continue reading