Со Марш до Варварица одбележана годишнината од формирањето на Првиот НОО за Струмица и струмичко

naslov

Во организација на општина  Василево и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од НОБ за Струмица,  во Варварица беше одбележана 75 годишнината од  формирањето на Првиот Народноослободителен одбор за Струмица и Струмичко и Првиот Околиски комитет на народноослободителниот младински сојуз на Македонија, настан познат како Марш до Варварица. Обраќање за случувањата  од 1944 година имаше градоначалникот на општина Василево Марјан Јанев кој ги потсети присутните за историските настани од тоа време кои се случиле токму во населеното место Варварица, каде тогашните членови на младинската организација на СКОЈ го формирале Првиот Околиски комитет на народноослободителниот младински сојуз на Македонија и СКОЈ за струмичката околија и Првиот околиски народноослободителен одбор.

Делегации од општина Василево и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од НОБ за Струмица се поклонија пред спомен плочата која го чува споменот за минатото и положија цвежо цвеќе.

Настанот го збогатија КУД Сушевски бисери од с. Сушево  и Тримери од Струмица, кои изведоа сплет од македонски игри и ора.

 1

2

12

3

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail