Министерот Димковски се сретна со производителите на вишни од Василево

DSC_0111_1280x851

Градоначалникот на општина Василево Марјан Јанев, денес во улога на домаќин оствари средба со Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство во Владата на РСМакедонија, Трајан Димковски,  дел од откупувачите и преработувачи на вишни и со претставници на Здружението на производители на вишни од Василево.

„Бербата на вишни е во полн ек. И во оваа гранка е важно да има соработка и договор помеѓу земјоделците,  производителите на вишни и откупувачите.

Ги слушнавме и предлозите на земјоделците производители на вишни за начинот на годинешниот откуп на вишни и за откупната цена. Со цел да има непречен откуп на вишни, како ресорно министерство ќе организираме и заедничка средба со земјоделците и откупувачите.  Земјоделците и откупувачите, мора да градат партнерски однос, што е важно за стабилен пласман на земјоделските производи. #МЗШВ и во следниот период ќе креира мерки за поддршка на примарното производство и на преработувачката индустрија, како две клучни алки за одржливо земјоделско производство“, напиша меѓу другото на  својот ФБ профил министерот Димковски во врска со денешната средба и разговорите со производителите на вишни од општина Василево“

На средбата присуствуваше и раководителот на ПЕ на МЗШВ-Струмица, Василе Коцев.

DSC_0093_1280x851

DSC_0085_1280x851

DSC_0088_1280x851

DSC_0091_1280x851

DSC_0107_1280x851

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail