Во среда прво прскање против возрасни комарци по земјен пат

komarec

Се известуваат граѓаните на општина Василево дека на ден 24.06.2020 година (среда), во период од 18.00 до 02.00 ќе биде извршено првото прскање против возрасни комарци по земјен пат.  Во истиот период ќе биде извршено прскање и во општините Конче, Радовиш, Ново Село, Босилово и Струмица, додека на 25.06.2020 година (четврток), во период од 19.00 до 02.00 часот  ќе се прска во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово.

Упатуваме апел до  сопствениците на пчелни семејства да преземат соодветни мерки за заштита, односно да ги затворат истите во најавениот временски период.

Согласно Одлуката на Советот за развој на Југоисточниот плански регион, прскањето го организира  Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во соработка со десетте општини од регионот.

Според набавката  предвидени се вкупно две прскања за ларвициди и три прскања против возрасни комарци на територијата на Југоисточниот регион со вкупна површина од 5.376 ха.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail