слајдер

Општина Василево асфалтираше улица во Седларци

naslov

Општина Василево денес асфалтираше улица во населеното место Седларци. Улицата е во должина од 150 и ширина од околу 3,5 со банкини од по половина метар и истата води кон селската црква. „Ова е една од 15-те улици, планирани за асфалтирање низ повеќе населени места на општината за оваа година, кои на терен  ги гради…

Continue reading

Спортската сала во Нова Маала е готова

naslov

Населеното место Нова Маала доби своја спортска сала. Општина Василево деновиве заврши со реконструкцијата  и адаптацијата  на Домот на културата  во Нова Маала во спортска сала. Постојниот,  руиниран објект на поранешниот   Дом на културата е адаптиран во спортска сала за потребита на учениците од ООУ „Атанас Нивичански“ како и за сите вљубеници во спортот од…

Continue reading

На средби со граѓаните, градоначалникот ќе го планира Буџетот за 2020 година

1

Градоначалникот на општина Василево Марјан Јанев од понеделник, 11.11.2019 година започнува со посета на населените места и  средби со граѓаните, заради планирање на Буџетот за наредната 2020 година. „Непосредните средби со граѓаните во нивните места се најдобар начин да се слушнат нивните предлози,  барања и потреби, бидејќи тие самите најдобро знаат што им е најнепходно…

Continue reading

Во Градашорци по 12-ти пат се одржа Празијадата

vaslov

Денес населеното место Градашорци беше домаќин на Манифестација Ден на празот, која во организација на општина Василево дванаесет години по ред успешно ја пренесува пораката за највкусниот, најровкиот и воопшто најдобриопт праз во државата и пошироко. Многубројните гости меѓу кои и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство  во Владата на РСМакедонија,Трајан Димковски, ги поздрави домаќинот…

Continue reading

Во Василево започна реконструкцијата на улицата од пошта до црква

naslov

Во населеното место Василево, локалната самоуправа  започна  реконструкцијата на улицата од поштата до црквата во должина од 216 метри, ширина на коловозната лента од 6,7 метри, со атмосферска канализација, тротоар и ново улично осветлување. „После повеќекратни делумни интервенции правени во претходните години и  и интервентно крпење на дупките, општина Василево успеа да обезбеди средства за…

Continue reading

ОГЛАС ЗА ЈАВНА НАБАВКА Постапка за воспоставување на јавно приватно партнерство

LOGO, Opstina Vasilevo-horz

Општина Василево, на страната на Бирото за јавни набавки,  објави Оглас за јавна набавка за воспоставување на јавно приватно партнерство за реконструкција и одржување на јавното осветлување во општина Василево преку воведување мерки за енергетска ефикасност според ЕСКО Модел. Краен  рок за доставување на понудите е 06.12.2019 година во 12,00 часот Краен рок за одговор…

Continue reading

Општина Василево се подготвува за манифестацијата Ден на празот

наслов

Во недела, на 03.11.2019 година, во организација на општина Василево, во населеното место Градашорци по 12-ти пат ќе се одржи манифеставијата Ден на празот. Во тек се подготовките за Манифестацијата која години наназад, на единствен начин,  преку дегустација на храна подготвена од праз, го  промовира празот како земјоделска култура со сите негови посебности   и населеното…

Continue reading

Со Марш до Варварица одбележана годишнината од формирањето на Првиот НОО за Струмица и струмичко

naslov

Во организација на општина  Василево и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од НОБ за Струмица,  во Варварица беше одбележана 75 годишнината од  формирањето на Првиот Народноослободителен одбор за Струмица и Струмичко и Првиот Околиски комитет на народноослободителниот младински сојуз на Македонија, настан познат како Марш до Варварица. Обраќање за случувањата  од 1944 година имаше…

Continue reading

Советот на општина Василево ја одржа 27-та седница

DSC_0421_1280x851

Денес, Советот на општина Василево ја одржа 27-та седница на која беа разгледани и усвоени Измената и дополнување на Буџетот на општина Василево за 2019 година, Извештајот за проценана штета настаната од елементарна непогода „Дожд и град“ што на 24.06.2019 година ги зафати населените места  Добрашинци, Нова Маала и Висока Маала, и неколку одлуки од…

Continue reading

Известување за жителите од населено место Нова Маала

3

Почитувани граѓани, Ве известуваме дека во периодот од 28.10.2019 (понеделник) до 31.12.2019 година (крајот на оваа календарска година)  во Вашето населено место ќе се изведуваат градежни работи на улицата која води до резервоарот. Работите ги изведува фирмата ДПТУГ ДИКОР, а инвеститор е општина Василево. Ве известуваме дека во најголемиот дел од периодот додека се изведуваат…

Continue reading