слајдер

Училиштата во Сушево, Чанаклија и Доброшинци добија парно греење

DSC_0148

Подрачните училишта во населените места Сушево, Чанаклија и Доброшинци ќумбињата на дрва ги заменија со радијатори. Во овие три училишта од кои едното, училиштето во Сушево, е во рамки на ООУ„Гоце Делчев“ Василево а училиштата во Чанаклија и Доброшинци се подрачни на ООУ„Атанас Нивичански“ Нова Маала, деновиве комплетно се завршени активностите на поставување на систем…

Continue reading

Општина Василево асфалтираше во Нова Маала

DSC_0094

Асфалтирање на улица и платото пред ООУ„Атанас Нивичански“ се двете најнови активности кои ги реализираше локалната самоуправа Василево во населеното место Нова Маала. „Денес завршуваме со асфалтирање на уште една улица во н.м Нова Маала која е во должина од околу 240 метри и која што беше во Програмата за 2015 година на општина Василево,…

Continue reading

Бискупот Киро Стојанов ја посети општина Василево

DSC_0074

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов денес беше домаќин на Бискупот скопски и апостолски егзарх во Македонија, д-р Киро Стојанов. На средбата во кабинетот, според информации од градоначалникот Стојанов се разговарало за соработката што општина Василево ја има пред се со жителите од населените места Нова Маала и Чанаклија – припадници на католичката вероисповед.…

Continue reading

Дневен ред за 33-та седница на Советот на О.Василево

DSCN5467

Во петок, 13.11.2015 ден. Советот на општина ќе ја одржи редовната 33-та Седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Предлог-програма за измена и дополнување на Програмата за изработка на урбанистички планови во општина Василево за 2015 година. 2. Предлог-одлука за формирање на Општински совет за превенција од малолетничко престапништво. 3. Предлог-решение…

Continue reading

Градинката Прва радост во Василево се поднови со паркинг и пешачка патека

DSC_0054

Пешачката патека за пристап до градинката Прва радост во Василево и просторот наменет за паркирање се готови. „Општина Василево заедно со градинката Прва радост издвоија сопствени средства за реализација на овој проект, чија цел е обезбедување на што посоодветни услови како за дечињата така и за нивните родители, односно за сите оние што ја посетуваат…

Continue reading

Општина Василево го потпиша договорот за Регулација на Сушевски порој

DSC_0029

Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов и претставникот од градежната компанија Универзал градба, денес, го потпишаа договорот за изградба односно регулација на Сушевскиот порој. „ Денес потпишавме договор за реализација на еден од двата проекти кој треба да биде реализиран во текот на 2016 година во населено место Сушево, каде како последица од невремето…

Continue reading

Општина Василево изготвува стратегија за развој на културата

DSC_0004

Локалната самоуправа Василево во соработка со Здружението за култура Култ транзен од Струмица започна со активности за подготовка на стратегија за развој на културата во општина Василево. На првата работилница, направена е анализа на моменталната состојба во секторот култура во општина Василево при што се дефинирани културните вредности на општина Василево како појдовна основа за…

Continue reading

Во Градошорци по осми пат се одржа манифестацијата Ден на празот

DSC_0343

Многубројни гости од државата и странство, меѓу кои министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство во Владата на Р.Македонија, г-дин Михаил Цветков, постојаниот координатор на Обединетите Нации и преставник на УНДП во Република Македонија, г-ѓа Луиза Винтон, пратеници, градоначалници, пријатели на општина Василево, беа гости во Градошорци и уживаа во содржините и вкусовите на годинешната манифестација…

Continue reading

Покана за манифестацијата „Ден на празот“

DSCN8252

Општина Василево ги поканува сите граѓани, во недела на 01.11.2015 година да дојдат во с. Градошорци и да бидат гости на манифестацијата „Ден на празот“. Во програмата ќе учествуваат  и Благица Калева со групата Модус.    

Општина Василево подготвена за манифестацијата Ден на празот

DSCN8721

Општина Василево ги прави последните подготовки за успешно спроведување на манифестацијата Ден на празот, која ќе се одржи во недела, на 01 11 2015 година, со почеток во 11,00 часот, во населеното место Градошорци. Главната поддршка општината ја има од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство при Владата на Р.Македонија. Манифестацијата која пред осум години…

Continue reading