слајдер

Избран нов претседател на Советот на општина Василево

DSC_0477

Драги Митев од ВМРО ДПМНЕ, едногласно со подршка на сите советници, на денешната редовна триесет и четврта седница, е избран за претседател на Советот на општина Василево. Пред чинот на гласање, советникот од СДСМ Марјан Јанев, во име на советничката група на СДСМ му даде поддршка на Митев, кој во истиот стил по седнувањето на…

Continue reading

Дневен ред за 34-та Седница на Советот на О.Василево

DSCN5466

Во понеделник (07.12.2015 год.) со почеток во 14,00 часот Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 34 седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Извештај на Општинската изборна комисија Василево за преземените работи согласно член 155 од Изборниот законик. 2. Донесување на Заклучок за престанок на мандатот на член на…

Continue reading

Општина Василево продава две градежни парцели

opstina

Министерството за транспорт и врски објави оглас за одтуѓување на градежно земјиште сопственост на Р.Македонија по пат на електронско јавно наддавање во општина Василево. Предмет на јавното наддавење е градежно неизградено земјиште предвидено до УПВНМ (Урбанистички план вон населено место) за изградба на стопански комплекс за откуп, складирање, преработка и дистрибуција на земјоделски производи во…

Continue reading

Општинарите пошумуваа во Чешмедере

21

Општина Василево заедно со ПШС „Беласица“ Струмица се вклучија во акцијата на пошумување, „Ден на дрвото –засади ја својата иднина“, која годинава се одржа под мотото „ Засади дрво – засади успех“. „ Општина Василево континуирано ја поддржува акцијата Ден на дрвото и во изминатиот период засади големи површини и заедно со Министерството за земјоделство,…

Continue reading

Општина Василево ја одржа четвртата форумска сесија

DSC_0407

Стотина граѓани, синоќа учествуваа во работата на четвртата форумска сесија од Буџетскиот форум што општина Василево го спроведува во соработка и со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) и Единицата за координаија на форумита (ЕКФ). Дадоа вкупно седум нови предлози за проекти кои побараа општината да ги реализирала во наредната 2016 година.…

Continue reading

Интервју на градоначалникот Ванчо Стојанов дадено за септемврискиот Билтен на Програмата „Форуми во заедницата“

intervjuto, slika

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов по повод одржувањето на  Буџетскиот форум во општина Василево, даде интервју за септемврискиот број на Билтенот на Програмата „Форуми во заедницата“. Во продолжение е целото интервју. 1. Општина Василево за прв пат го спроведува Буџетскиот форумски процес. Кои се вашите очекувања од одржувањето на форумот Општина Василево и…

Continue reading

Општина Василево ќе се вклучи во акцијата Ден на дрвото – засади ја својата иднина

den na drvoto1

Општина Василево ќе се вклучи во акцијата „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, која ќе се одржи во среда на 02.12.2015 година. Според информацијата од општинскиот координатор Боби Величковски, Василевчани ќе засадуваат во месноста викана Чешмедере која се наоѓа меѓу населените места Чанаклија и Нова Маала. На површина од 40 ха. ќе бидат…

Continue reading

Во понеделник ќе се одржи четвртата форумска сесија

DSC_0359

Во понеделник, 30.11.2015 година со почеток во 18,00 часот, во просториите на мотелот Мис Стон, општина Василево ќе ја одржи Четвртата форумска сесија од Буџетскиот форум. На сесијата присутните ќе имаат можност да проследат презентациите за расходите на програмите за: „Изградба на системи за одведување и пречистување на отпадни води “ на општина Василево за…

Continue reading

Во Василево, успешно спроведена крводарителска акција

DSC_0349

По трет пат оваа година, во Василево, Црвениот крст на Македонија и Заводот за трансфузициона медицина, Струмица, во соработка со локалната самоуправа Василево, успешно реализираа доброволна крводарителска акција. Вкупно собраните 30 кеси се потврда за хуманоста на граѓаните на општина Василево кои и овој пат позитивно одговорија на отворениот апел за вклучување во акцијата. „…

Continue reading

Во Василево, Новогодишно-Божиќен турнир во мал фудбал по шести пат

turnir, plakat

Под покровителство на општина Василево и организација на Советот на млади на општина Василево, годинава, по шести пат ќе се одржи Новогодишно-Божиќниот турнир во мал фудбал. Пријавувањето за учество е во тек и ќе трае до вторник, 15.12. 2015 година, до 18,00 часот, по што ќе биде извршено ждребувањето и утврдувањето на паровите за игра.…

Continue reading