слајдер

Општина Василево го потпиша договорот за Регулација на Сушевски порој

DSC_0029

Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов и претставникот од градежната компанија Универзал градба, денес, го потпишаа договорот за изградба односно регулација на Сушевскиот порој. „ Денес потпишавме договор за реализација на еден од двата проекти кој треба да биде реализиран во текот на 2016 година во населено место Сушево, каде како последица од невремето…

Continue reading

Општина Василево изготвува стратегија за развој на културата

DSC_0004

Локалната самоуправа Василево во соработка со Здружението за култура Култ транзен од Струмица започна со активности за подготовка на стратегија за развој на културата во општина Василево. На првата работилница, направена е анализа на моменталната состојба во секторот култура во општина Василево при што се дефинирани културните вредности на општина Василево како појдовна основа за…

Continue reading

Во Градошорци по осми пат се одржа манифестацијата Ден на празот

DSC_0343

Многубројни гости од државата и странство, меѓу кои министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство во Владата на Р.Македонија, г-дин Михаил Цветков, постојаниот координатор на Обединетите Нации и преставник на УНДП во Република Македонија, г-ѓа Луиза Винтон, пратеници, градоначалници, пријатели на општина Василево, беа гости во Градошорци и уживаа во содржините и вкусовите на годинешната манифестација…

Continue reading

Покана за манифестацијата „Ден на празот“

DSCN8252

Општина Василево ги поканува сите граѓани, во недела на 01.11.2015 година да дојдат во с. Градошорци и да бидат гости на манифестацијата „Ден на празот“. Во програмата ќе учествуваат  и Благица Калева со групата Модус.    

Општина Василево подготвена за манифестацијата Ден на празот

DSCN8721

Општина Василево ги прави последните подготовки за успешно спроведување на манифестацијата Ден на празот, која ќе се одржи во недела, на 01 11 2015 година, со почеток во 11,00 часот, во населеното место Градошорци. Главната поддршка општината ја има од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство при Владата на Р.Македонија. Манифестацијата која пред осум години…

Continue reading

Магистралниот пат М-6 во делот на општина Василево ќе се осветли

DSC_0150

Магистралниот пат М-6 во делот на општина Василево, односно делницата клучка Василево – клучка Градошорци – клучка Добрашинци набрзо ќе добие комплетно улично осветлување. Градежната оператива ангажирана од Јавното претпријатие за државни патишта деновиве врши градежни активности кои се состојат во ископ на ров покрај дел од магистралниот пат М-6 во делот на општина Василево…

Continue reading

Турското маало во Градошорци доби две асфалтирани улици

DSC_0180

Две улички во т.н Турско маало во Градошорци денес беа асфалтирани. „ Асфалтирањето на овие две улички е планирано со Програмата за изградба, реконструкција, уредување и заштита на локални патишта и улици и кон нив гравитираат околу шеесетина домаќинства, што значи на сите нив од денес им е решено едно големо прашање, “ рече градоначалникот…

Continue reading

Советот на општина Василево ги усвои кварталните извештаи на општината

DSC_0136

Кварталниот извештај за извршување на Буџетот (К-1), Кварталниот извештај за доспеаните а неизмирени обврски (К-2) и Кварталниот извештај за промените на состојбата на задолжувањето на општина Василево (K-3) сите за периодот од 01.01.2015 до 30.09.2015 година, беа усвоени на деншната редовна 32-ра Седница на Советот на општина Василево. Советниците ги усвоија и предложените измени и…

Continue reading

Дневен ред за 32-та Седница на Советот на општина Василево

DSCN5467

Во среда, 28.10.2015 година, со почеток во 13,00 часот Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 32-ра Седница. За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: 1. Квартален извештај за извршување на Буџетот за 2015 година за периодот од 01.01.2015 до 30.09.2015 година (К-1). 2. Квартален извештај за доспеаните а неизмирени обврски на…

Continue reading

Општина Василево ја одржа Втората сесија од Буџетскиот форум

DSC_0192

Синоќа, во големата сала на мотелот Мис стон во Василево, општина Василево во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) и Единицата за координација на форумите (ЕКФ), ја одржа Втората форумска сесија од Буџетскиот форум, на која како што рече градоначалникотна општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, во изјавата дадена за медиумите, главна тема…

Continue reading