слајдер

Општина Василево потпиша договор со Министерствто за животна средина и просторно планирање

photo-1

Општина Василево обезбеди средства за изработка на техничка документација за систем за водоснабдување на населеното место Пиперево. Градоначалникот на опшштина Василево г-дин Ванчо Стојанов и Министерот за животна средина и просторно планирање на на Р.Македонија г-дин Нурхан Изаири, вчера во просториите на Министерството потпишаа договор со кој општината обезбедува средства во висина од 700 000…

Continue reading

Средба со граѓаните на Седларци за превенција од пожари

sedlarci,1

Жителите на населеното место Седларци, заедно со претставници од Македонски шуми, претставници од МВР – СВР Струмица, во соработка со локалната самоуправа Василево одржаа работна средба за превенција од пожари. Средбата беше организирана во рамките на Советодавните групи на граѓани, чија цел е, на локално ниво при идентификување и надминување на одреден проблем или состојба,…

Continue reading

Вечерва, започнува турнир во мал фудбал во Ангелци

DSCN0841

Вечерва, 15.05.2015 год. со почеток во 19,00 часот, во организација на општина Василево започнува турнир во мал фудбал во Ангелци. За турнирот се пријавени вкупно 13 екипи, сите од населените места на општина Василево. Натпреварите ќе се играат на новото повеќенаменско игралиште. Турнирот се организира по прв пат, но намерата е, како што изјави градоначалникот…

Continue reading

ООУ„Атанас Нивичански“ го одбележа својот патрон празник

DSCN7079

ООУ„Атанас Нивичански“ од Нова Маала, денес, на свечен начин, со полагање свежо цвече пред бистата на патронот и програма од учениците, го одбележа својот патрон празник. Директорката на училиштето г-ѓа Соња Ничева и градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов ги поздравија присутните гости, родители, колеги и соработници на училиштето. „ Денес поклонувајќи се пред…

Continue reading

Превентивна едукативна активност за безбедност во сообраќајот

DSCN7010

Секторот за внатрешни работи во Струмица, преку отсекот за превенција и полициската станица за безбедност во патниот сообраќај и полициската станица од општа надлежност од општина Струмица, во партнерство со локалната самоуправа Василево, денес, во детската градинка „Прва радост“ во Василево организираа превентивна едукативна активност. Генералната цел на оваа превентивна активност е, како што рече…

Continue reading

Сречко е најбрзиот коњ на „Ѓурѓовденските трки“ во Василево

trki

Осма година по ред, во Василево се одржаа Ѓурѓовденските коњски трки. Годинава во организација на Панче Митев, синот на Добре Митев, на чија иницијатива, а под покровителство на општина Василево, започна да се организираа овој веќе традиционален настан. Дваесетина јавачи од Василево и околните општини, во присуство на голем број љубители, се натпреваруваа на патеката…

Continue reading

Се одржаа Ѓурѓовденски средби во Едрениково

11198433_10202822511203621_1487866066_n

Синоќа, во населеното место Едрениково , во организација на општина Василево, по прв пат се одржаа Ѓурѓовденски средби – манифестација на заедничко дружење, која како што рече градоначалникот на општина Василево во своето поздравно обраќање „во предвечерјето на големиот Христијански празник Ѓурѓовден, на едно место, во црковниот двор ги собра верниците, браќата, пријателите, блиските и…

Continue reading

Општина Василево гради потпорен ѕид во Требичино

11186442_10152893009240975_693598002_n

Деновиве, општина Василево гради потпорен ѕид во населеното место Требичино. Со ѕидот се заштитува дел од асфалтниот пат кој води низ селото и истовремено се зголемува безбодноста на корисниците на овој пат. Според градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, поради специфичноста на теренот, местоположбата во тој дел од патот како и влијанието на временските…

Continue reading

Коњски трки во Василево

105_0840

На 06.мај, верскиот празник Ѓурѓовден во организација на Панче Митев од Василево и под покровителство на општина Василево ќе се одржат традиционалните коњски трки, Според информацијата од организаторот настанот ќе започне во 09,30 часот од пред Домот на Културата во Василево, каде сите пријавени натпреварувачи, заедно ќе се упатат кон големото фудбалско игралиште во Василево…

Continue reading

Општина Василево ќе организира Ѓурѓовденски средби

vane stojanov

На 05 мај, ден спроти верскиот празник Ѓурѓовден, во населеното место Едрениково, во организација на општина Василево, годинава по прв пат ќе се одржат Ѓурѓовденски средби. Манифестацијата ќе започне во 19,00 часот, со служење на црковна богослужба во црквата Св. Ѓорѓи во Едрениково, по што за присутните граѓани ќе следува културно уметничка програма и заедничка…

Continue reading