Новости

Спасовденскиот турнир влегува во завршница

Турнирот во мал фудбал Спасовден 2016 година, што по повод Христијанскиот празник Спасовден се одржува во с. Ангелци е во својата завршница. Денес и утре, на повеќенаменското игралиште во с. Ангелци ќе се одиграат полуфиналните и финалните натпревари. Четирите најдобри екипи кои останаа да се бораат за титулата најдобри се: Ван Ком Бориево, Доне Банско,…

Прочитај Повеке

Наградени ученици-спортисти на прием кај градоначалникот

Ученици-спортисти од ООУ „Гоце Делчев“ кои учествувале и освоиле награди на државните спортски игри и натпревари, денес беа примени од градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов. Наградените одбојкари и атлетичари заедно со нивната наставничка Алма Хасанова во кабинетот, со градоначалникот ги споделија своите искуства од натпреварите, своите идни планови и желби. Задоволни од постигнатите…

Прочитај Повеке

Општина Василево обезбеди средства за изградба на мост на Сушевски порој

Општина Василево од Бирото за регионален развој при Министерството за локална самоуправа обезбеди средства за изградба на мост на Сушевски порој. Градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, вчера, го потпиша Договорот според кој, Бирото за регионален развој, на општина Василево и доделува вкупно 1 103 949 денари, по претходен јавен повик за проекти за…

Прочитај Повеке

Општината изготвува проект за реконструкција на Домот на културата во Василево

Изработка на проектна документација за основен проект за реконструкција на Дом на културата во Василево  е една од тековните активности кои во моментот ги презема општина Василево а чија крајна цел е целосна реконструкција на објектот. Од неговата изградба во 1950 година,  правени се делумни реконструкции со кои се опфатени дел од просториите но не…

Прочитај Повеке

Реконструкција и проширувње на водоводната мрежа во Н.Маала

Во населеното место Нова Маала, ЈПКД „Турија“  Василево деновиве врши реконструкција и проширување на дел од водоводната мрежа. Според информацијата од јавното комунално претприја реконструкцијата се врши на деловите од мрежата каде поради дотраеност почесто се појавуваат дефекти,  поради што старото се заменува со ново црево. Паралелно со тоа се врши и проширување на мрежата…

Прочитај Повеке

Се одржа планинарскиот марш По патеките на Мис Стон

Повеќе од двеста граѓани, претежно планинари и љубители на природата, вчера, учествуваа во петиот по ред планинарски марш „По патеките на Мис Стон“ што под покровителство на општина Василево го организираше планинарското друштво Маратон од Струмица.   Маршот е инспириран од историскиот настан познат како аферата Мис Стон.Учесниците во маршот се движеа по патеката по која…

Прочитај Повеке

Започнува турнирот во мал фудбал во с. Ангелци

Вечерва, со почеток во 20,00 часот,  во с. Ангелци ќе започне ноќниот турнир во мал фудбал „Спасовден“  2016 година, што во организација на општина Василево а по повод Христијанскиот празник Спасовден се одржува втора година по ред. Натпреварите ќе се играат на повеќенаменското игралиште во с. Ангелци. За учество во турнирот пријавени се вкупно 17…

Прочитај Повеке

Паркот во Градошорци комплетно завршен

Деновиве заврши комплетната изградба на паркот во населеното место Грдошорци, кој заради местоположбата има значење не само за жителите на ова населено место туку и за  жителите на населените места Едрениково, Требичино, Градошорци, Седларци, Ангелци и Вељуса. Паркот е лоциран токму меѓу патиштата кои водат за овие населени места, во близина на Домот на културата…

Прочитај Повеке

Општината Василево потпиша договор за асфалтирање на две нови улици

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов потпиша договор за изградба на две улици во општина Василево, по една во населените места Василево и Владевци. Средствата за изградба на овие улици се обезбедени преку Министерството за финансии, како грант од Светска банка. „Се работи за улица во населено место Василево односно од центарот на Василево…

Прочитај Повеке

Општина Василево усвои Стратегија за развој на културата и уметноста

Советот на општина Василево на вчерашната редовна 40-та Седница, едногласно ја усвои Стратегијата за развој на културата и уметноста во општина Василево за периодот 2016-2020 година. Овој стратешки документ општина Василево го работеше во партнерство со Здружението за култура и развој на креативни индустрии Култ Транзен од Струмица и истиот е дел од проектот „Развивање…

Прочитај Повеке