слајдер

Се одржа планинарскиот марш По патеките на Мис Стон

Повеќе од двеста граѓани, претежно планинари и љубители на природата, вчера, учествуваа во петиот по ред планинарски марш „По патеките на Мис Стон“ што под покровителство на општина Василево го организираше планинарското друштво Маратон од Струмица.   Маршот е инспириран од историскиот настан познат како аферата Мис Стон.Учесниците во маршот се движеа по патеката по која…

Прочитај Повеке

Започнува турнирот во мал фудбал во с. Ангелци

Вечерва, со почеток во 20,00 часот,  во с. Ангелци ќе започне ноќниот турнир во мал фудбал „Спасовден“  2016 година, што во организација на општина Василево а по повод Христијанскиот празник Спасовден се одржува втора година по ред. Натпреварите ќе се играат на повеќенаменското игралиште во с. Ангелци. За учество во турнирот пријавени се вкупно 17…

Прочитај Повеке

Паркот во Градошорци комплетно завршен

Деновиве заврши комплетната изградба на паркот во населеното место Грдошорци, кој заради местоположбата има значење не само за жителите на ова населено место туку и за  жителите на населените места Едрениково, Требичино, Градошорци, Седларци, Ангелци и Вељуса. Паркот е лоциран токму меѓу патиштата кои водат за овие населени места, во близина на Домот на културата…

Прочитај Повеке

Општината Василево потпиша договор за асфалтирање на две нови улици

Градоначалникот на општина Василево, г-дин Ванчо Стојанов потпиша договор за изградба на две улици во општина Василево, по една во населените места Василево и Владевци. Средствата за изградба на овие улици се обезбедени преку Министерството за финансии, како грант од Светска банка. „Се работи за улица во населено место Василево односно од центарот на Василево…

Прочитај Повеке

Општина Василево усвои Стратегија за развој на културата и уметноста

Советот на општина Василево на вчерашната редовна 40-та Седница, едногласно ја усвои Стратегијата за развој на културата и уметноста во општина Василево за периодот 2016-2020 година. Овој стратешки документ општина Василево го работеше во партнерство со Здружението за култура и развој на креативни индустрии Култ Транзен од Струмица и истиот е дел од проектот „Развивање…

Прочитај Повеке

Советот на О.Василево ја одржа 40-та седница

На денес одржаната редовна 40-та седница на Советот на општина Василево, усвоени беа сите предлози од дневниот ред, меѓу кои и Стратегијата за развој на културата и уметноста во општина Василево за периодот 2016 – 2020 година. Образложение за овој стратешки документ даде експертот Јасмина Мазгалиева, по што советниците едногласно и без дискусии и забелешки…

Прочитај Повеке

Василевчани ја покажаа својата хуманост на дело

Денес во просториите на Домот на културата во Василево, се спроведе акција на доброволно дарување на крв. Според информацијата од организаторите со пријавени над 30 граѓани и 30-тина собрани крвни единици, акцијата ги дала очекуваните резултати. „Како и во секоја акција во општина Василево и во денешната хуманоста е на високо ниво. Како организатори, граѓаните…

Прочитај Повеке

ООУ„Атанас Нивичански“ го одбележа патрониот празник

Со свечена програма, со многу музички точки, корфеографии и рецитали, ООУ„Атанас Нивичански“ од Нова Маала го одбележа својот патрон празник. Срдечно и топло добредојде на како што рече овој посебен ден за нивното училиште на гостите им посака директорката на училиштето г-ѓа Соња Ничева. Присутните ги поздрави и градоначалникот на општина ВАсилево, г-дин Ванчо Стојанов:…

Прочитај Повеке

Дневен ред за 40-та седница на Советот на О.Василево

На 19.05.2016 година (четврток), со почеток во 12,00 часот,  Советот на општина Василево ќе ја одржи редовната 40-та седница.  За работа на Седницата предложен е следниот дневен ред: Предлог-одлука за организацијата, делокругот и начинот на извршување на задачите на општинската администрација на општина Василево. Предлог-стратегија за развој на културата и уметноста во општина Василево за…

Прочитај Повеке

Во среда ќе се одржи крводарителска акција

Црвениот крст на Македонија и Заводот за трансфузициона медицина -Струмица во соработка со општина Василево организираат хуманитарна акција на доброволно дарување на крв. Акцијата ќе се спроведе во среда, 18.05.2016 година во периодот од 08,00 до 14,00 часот во просториите на Домот на културата во Василево. Организаторите ги покануваат граѓаните на општина Василево да се…

Прочитај Повеке