Осветени водите во населените места на општина Василево

vasilevo-krst (2)

vasilevo-krst (3)Денес, на големиот Христијански празник Богојавление –  Водици, во населените  места на општина Василево, согласно Православната вера и традиција беа осветени водите. Чинот на пуштањето на светиот крст во водите и нивното осветување беше проследено од бројни верници.  Општина Василево  и оваа година како и претходните,  за најсреќните – оние кои го фатија крстот, обезбеди  награди.  Градоначалникот на општина Васиелво, г-дин Ванчо Стојанов,  присуствуваше на чинот на осветувањето на водите во населените места Чанаклија, Василево, Владевци, Сушево, Едрениково и Седларци и при тоа лично честитајќи им на оние кои го фатија крстот им ги даде и наградите од локалната самоуправа Василево.

vasilevo-krst (1) vasilevo-krst (4)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail