Новости

Стопанствениците и ЕВН на состанок со градоначалникот Стојанов

DSCN5734

На иницијатива на градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, работен состанок одржаа претставници на ЕВН Македонија и стопанствениците – сопственици на градежни парцели во индустриската зона КО Градошорци. Се бараше решение за постојниот далекувод кој се протега долж оваа индустриска зона. Потребата од негова дислокација одамна е констатирана и е неопходна заради непречено одвивање…

Continue reading

Во четврток, крводарителска акција во Василево

DSCN5736

Во четврток, 19.02.2015 год. во периодот од 09,00 до 14,00 часот, во просториите на Домот на културата во Василево, во организација на Црвен крст – Струмица и општина Василево ќе се одржи крводарителска акција. Општина Василево упатува отворена покана до своите сограѓани да ја покажат хуманоста на дело, да се вклучат во акцијата и со…

Continue reading

Василево ќе бара средства за изградба на два парка

DSCN5723

Изградба на парк во с. Василево и изградба на парк во с. Градошорци се двата предлог-проекти со кои општина Василево ќе аплицира за средства  во Бирото за Регионален развој – вака едногласно одлучија советниците на општина Василево, на вчерашната вонредна седница. Образложение за итноста на Седницата даде градоначалникот на општината, г-дин Ванчо Стојанов, кој појасни…

Continue reading

Вонредна седница на Советот на О.Василево

unnamed (2)

Денес, 10.02.2015 год. со почеток во 15,30 часот, Советот на општина Василево ќе одржи вонредна Седница на чиј дневен ред се две точки: Предлог-одлука за учество на општина Василево во предлог-проектот поднесен до Бирото за регионален развој  за изградба на парк на влез во с. Василево и Предлог-одлука за учество на општина Василево во предлог-проектот…

Continue reading

Василево ги санира оштетените патишта

DSCN5679

Во населените места на општина Василево во тек е санација на локалните патишта  кои беа оштетени од невремето што изминатите денови го зафати регионот и општината. Денес се работи  во Василево, на санација  на  улицата што од селската црква води кон фудбалското иралиште „Цар Самоул“.  Улицата се рамни и се насипува со чакал и песок.…

Continue reading

Градоначалникот Стојанов и Ванчо Костадиновски направија увид на браната Турија

wpid-wp-1423098635150-1024x579

Заменик министерот за земјоделие Ванчо Костадиновси заедно со градоначлникот на општина Василево, Ване Стојанов извршија увид на состојбата на браната Турија. Нивото на браната Турија е критично, но со постепено испуштање на водата браната ќе се нормализира. ,,Се создадени предуслови да се зголеми испустот на вода за да можеме да ја отпразниме браната и да…

Continue reading

Состојбата со акумулациите Турија и Водоча е критична

DSCN5672

„Денес сме во посета на општините во Струмичкиот регион со цел на терен, на лице место да ја видиме состојбата. Центрите за социјална работа и службите прават интензивна посета на населението од овие региони со цел да видиме колку домаќинства се оштетени со поројните врнежи, со поплавите кои се случија изминатиот период, со цел да…

Continue reading

Состанок на Кризниот штаб на општина Василево

DSCN5657

Вчера, во просториите на општина Василево, на иницијатива на градоначалникот на општина Василево г-дин Ванчо Стојанов членовите на Кризниот штаб на општина Василево засилени со пратениците  Васил Пишев и Ромео Тренов како  заменик министерот за економија Христијан Делевски и Ѓорѓи Костуранов – претставник од Водостопанство на РМ – подрачна единица Струмица, одржаа состанок  во врска…

Continue reading

Советот на општина Василево ја одржа 22-та Седница

DSCN0361

Советот на општина Василево, денес, ја одржа редовната 22-ра Седница, која започна со едноминутно молчење во знак на почит кон ненадејно починатиот колега – претседателот на советот г-дин Илчо Колев. Согласно законската регулатива, како што образложи претставникот од општинската администрација, г-дин Славе Андонов, заради настанатата ситуација односно смртта на претседателот Колев, со седницата претседаваше најстариот член…

Continue reading

Формирање координативно тело за следење на најавеното невреме

DSCN5485

ЗАПИСНИК ЗА ФОРМИРАЊЕ КООРДИНАТИВНО ТЕЛО ЗАРАДИ СЛЕДЕЊЕ НА СОСОЈБАТА ЗА НАЈАВЕНОТО НЕВРЕМЕ На координативниот состанок беше договорено да се ангажираат пет лица вработени во општина Василево кои ќе ја следат состојбата на терен и ќе го известуваат градоначалникот за секоја настаната промена. Лицата се: – Митко Јанев бр.тел. 071/874-769 – Боби Величковски бр.тел.071/261-707 – Ацо Митев бр.тел…

Continue reading