Новости

ОГЛАС ЗА ЈАВНА НАБАВКА Постапка за воспоставување на јавно приватно партнерство

LOGO, Opstina Vasilevo-horz

Општина Василево, на страната на Бирото за јавни набавки,  објави Оглас за јавна набавка за воспоставување на јавно приватно партнерство за реконструкција и одржување на јавното осветлување во општина Василево преку воведување мерки за енергетска ефикасност според ЕСКО Модел. Краен  рок за доставување на понудите е 06.12.2019 година во 12,00 часот Краен рок за одговор…

Continue reading

Општина Василево се подготвува за манифестацијата Ден на празот

наслов

Во недела, на 03.11.2019 година, во организација на општина Василево, во населеното место Градашорци по 12-ти пат ќе се одржи манифеставијата Ден на празот. Во тек се подготовките за Манифестацијата која години наназад, на единствен начин,  преку дегустација на храна подготвена од праз, го  промовира празот како земјоделска култура со сите негови посебности   и населеното…

Continue reading

Со Марш до Варварица одбележана годишнината од формирањето на Првиот НОО за Струмица и струмичко

naslov

Во организација на општина  Василево и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од НОБ за Струмица,  во Варварица беше одбележана 75 годишнината од  формирањето на Првиот Народноослободителен одбор за Струмица и Струмичко и Првиот Околиски комитет на народноослободителниот младински сојуз на Македонија, настан познат како Марш до Варварица. Обраќање за случувањата  од 1944 година имаше…

Continue reading

Советот на општина Василево ја одржа 27-та седница

DSC_0421_1280x851

Денес, Советот на општина Василево ја одржа 27-та седница на која беа разгледани и усвоени Измената и дополнување на Буџетот на општина Василево за 2019 година, Извештајот за проценана штета настаната од елементарна непогода „Дожд и град“ што на 24.06.2019 година ги зафати населените места  Добрашинци, Нова Маала и Висока Маала, и неколку одлуки од…

Continue reading

Известување за жителите од населено место Нова Маала

3

Почитувани граѓани, Ве известуваме дека во периодот од 28.10.2019 (понеделник) до 31.12.2019 година (крајот на оваа календарска година)  во Вашето населено место ќе се изведуваат градежни работи на улицата која води до резервоарот. Работите ги изведува фирмата ДПТУГ ДИКОР, а инвеститор е општина Василево. Ве известуваме дека во најголемиот дел од периодот додека се изведуваат…

Continue reading

Во недела ќе се одржи Маршот за Варварица

10

Во недела на 27 октомври 2019 год. во организација на општина Василево и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од Струмица ќе се одржи традиционалниот марш до с.Варварица. Поаѓањето е во 08,00 часот од пред градскиот трговски центар „Глобал“ во Струмица и од пред општинската зграда во с. Василево во истото време. Превозот е организиран…

Continue reading

Дневен ред за 27-ма седница на Советот на општина Василево

DSCN5467

Во петок, 25.10.2019 година, со почеток во 15,00 часот, Советот на општина Василево ќе ја одржи 27-та седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Предлог-одлука за определување на крајбрежен појас на регулиран водотек река Требичка, општина Василево, опфатен со Урбанистички план за село Владевци, КО Владевци, општина Василево; Измена и дополнување на…

Continue reading

Започна реконструкцијата на патот кон Брана Турија

naslov

Општина Василево во соработка и партнерство со Центарот за развој на Југоисточниот плански регион започна со  реконструкција на патот што води кон брана Турија. Реконструирани ќе бидат 800 метри почнувајќи од крстосницата  пред с. Добрашинци. Вкупната ширина ќе биде 5,5 метри. На денешниот старт на активностите на терен присуствуваше и градоначалникот на општина Василево,  Марјан…

Continue reading

Започна реконструкцијата на локалниот пат Ново Владевци-Сушево

DSC_0335_1280x851

Општина Василево денес започна со реконструкција на локалниот пат Ново Владевци – Сушево во должина од 1878 метри и ширина од околу 4,5 метри.  Станува збор за целосна реконструкција, односно реконструкција во целата должина од клучката со  магистралниот пат А4 Струмица –Скопје па се до  центарот на Сушево со отстранување на стариот нефункционален асфалтен слој…

Continue reading

Советот на општина Василево ја одржа 26-та седница

naslov

Денес, Советот на општина Василево ја одржа 26-та седница на чиј дневен ред беа девет точки и сите го добија потребното мнозинство. Три од нив беа од областа на  јавното улично осветлување  и се однесуваа на  започнатите активности од постапката за воспоставување на Јавно приватно партнерство за реконструкција на јавното осветлување преку воведување мерки за енергетска…

Continue reading