Новости

Советот на општина Василево ја одржа 47-та седница

naslov

На денешната редовна 47-ма седници, Советот на општина Василево го усвои Кварталниот извештај за извршување на Буџетот на општина Василево за вториот квартал односно за периодот од 01.01.2021 до 30.06.2021 година. Според информацијата доставена од Одделението за финансии во општина Василево, реализацијата изнесува 42,15%  или од планирани 166 364 921 ден. реализирани се 70 117…

Continue reading

Дневен ред за четириесет и седмата седница на Советот на општина Василево

Sala na Sovet

На 29.07.2021 година(четврток) со почеток во 12,00 часот,Советот на општина Василево ќе ја одржи четириесет и седмата седница. За работа на седницата предложен е следниот дневен ред: Кваратален извештај за извршување на Буџетот за 2021 година за периодот од 01.01.2021 до 30.06.2021 год. (К-1); Кваратален извештај за доспеани а неизмирени обврски на општина Василево за…

Continue reading

Јавен конкурс за ангажирање на реонски попишувачи и и инструктори

Logo_mk_stat

Државниот завод за статистика објавува Јавен конкурс за ангажирање на реонски попишувачи и и инструктори за Пописот на населението, домаќинствата, и становите во Република Северна Македонија, што ќе се одржи во периодот од   05-30.09.2021 година. Конкурс за реонски попишувачи и инструктори

Одбележан историски настан кај Радичево

DSC_0539_1280x851

Денес, општина Василево во соработка со Општинските одбори на Сојузот на борците од Струмица и Радовиш, со полагање свежо цвеќе пред спомен плочата во населеното место Радичево, ја одбележа 80 годишнината од средбата на струмичката и радовишката младина на која биле поставени основите на идното заедничко револуционерно дејствување. За случувањата од пред точно 80 години…

Continue reading

Проект за поврзување на локалните патишта – Mеханизам за жалби и поплаки

meanizam-za-zalbi-3001

Во рамките на Проектот за поврзување на локални патишта кој се реализира од страна на Министерството за транспорт и врски со финансиска поддршка од Светска банка, Општина Василево аплицираше со три проекти: Реконструкција и ревиталитализација на локален пат од Ново Владевци до Старо Владевци со должина од 1,741,0м,  Изградба на улица во село Градошорцисо должина од 432,0м, и…

Continue reading

Нормализирано водоснабдувањето во Василево, Ангелци и Градашорци

вода

ЈПКД „Турија“, Василево ги известува граѓаните од населените места Василево, Ангелци и Градашорци, дека состојбата со водоснабдувањето е нормализирана, поради што и покрај вчерашната најава за рестрикции, водоснабдувањето  денес ќе се одвива нормално и без прекин. Од ЈПКД „Турија“  упатуваат апел до водокорисниците за најрационално користење на водата со цел во текот на овој период,…

Continue reading

СООПШТЕНИЕ за прекин на водоснабдувањето во Василево, Ангелци и Градашорци

вода

ЈПКД „Турија“, Василево ги известува корисниците на вода од регионалниот водоснабдителен систем Ташли Баир , дека   во деновите   09 и 10.07.2021 година (петок и сабота), во периодот од 13,00 часот до 17,00 часот ќе има прекин во водоснабдувањето.  Прекинот се однесува за населените места Ангелци и Градашорци кај кои прекинот ќе биде делумен и за…

Continue reading

ИЗВЕСТУВАЊЕ за теренска COVID-19 вакцинација по населените места

3

Ги известуваме граѓаните на населените места во општина Василево дека во периодот од 27.07.2021 до 09.08.2021 година, ЈЗУ Здравствен дом Струмица ќе спроведе теренска COVID-19 вакцинација по населените места. Вакцинацијата ќе се спроведува според следниот план: Р.бр. населено место датум час место/локација каде што ќе се спроведува вакцинацијата  1. Василево 27.07.2021 08,00 –  12,00 спортска…

Continue reading

Второ прскање против комарци

komarec

Се известуваат сите граѓани на десетте општини во Југоисточниот плански регион, дека второто прскање против возрасни комарци ќе се изврши во период од 07 до 09 jули 2021 година, со следниот распоред: На 07.07.2021 година (среда), во период од 20,00 до 04,00 часот во општините Радовиш и Конче. На 08.07.2021 година (четврток), во период од…

Continue reading

Асфалтирани улици во населеното место Седларци

naslov

Локалната самоуправа Василево асфалтираше улици во населеното место Седларци. Станува збор за три помали улички  со должина од 75, 47 и 35 метри, за кои како што информира градоначалникот на општина Василево преку ФБ профилот на општината, улици за кои приоритет дадоа самите граѓани на средбите што тој ги има одржано во населените места токму…

Continue reading