слајдер

Општина Василево ја одржа Втората сесија од Буџетскиот форум

DSC_0192

Синоќа, во големата сала на мотелот Мис стон во Василево, општина Василево во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) и Единицата за координација на форумите (ЕКФ), ја одржа Втората форумска сесија од Буџетскиот форум, на која како што рече градоначалникотна општина Василево г-дин Ванчо Стојанов, во изјавата дадена за медиумите, главна тема…

Continue reading

ПОКАНА за 2-ра Форумска сесија

DSC_0131

На 26.10.2015 година (понеделник) со почеток во 18,00 часот, во големата сала на мотелот Мис Стон во Василево, општина Василево во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) при Амбасадата на Швајцарија во Р.Македонија и Единицата за координација на форумите (ЕКФ), ќе ја одржи Втората форумска сесија од Буџетскиот форум. Општина Василево упатува…

Continue reading

С О О П Ш Т Е Н И Е

S5003951

Во недела на 25 октомври 2015 год. во организација на општина Василево и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од Струмица, по повод одбележувањето на 71-та годишнина од  формирањето на Првиот Околиски народноослободителен одбор за Струмица и Струмичко ќе се одржи традиционалниот марш до с.Варварица. Поаѓањето е во 08 часот од пред градскиот трговски центар…

Continue reading

Општина Василево ќе ја одржи Втората форумска сесија

DSCN8866

На 26.10.2015 година (понеделник) со почеток во 18,00 часот, во големата сала на мотелот Мис Стон во Василево, општина Василево во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) при Амбасадата на Швајцарија во Р.Македонија и Единицата за координација на форумите (ЕКФ), ќе ја одржи Втората форумска сесија од Буџетскиот форум. На седницата ќе…

Continue reading

Подготовки за асфалтирање во Нова Маала

12144707_615299185274734_5677854991281662492_n

Локалната самоуправа Василево денес во населеното место Нова Маала, започна со подготвителни активности на терен каде набрзо треба да започне со асфалтирање на улица. Имено, екипа на ЈПКД „Турија“, Василево во чија надлежност е одржувањето на водоводната мрежа денес вршеше промена на цевка од водоводната линија како дел од подготовките за наредната активност –  асфалтирање…

Continue reading

Учениците од училиштата во Василево го одбележаа Светскиот ден на храната

2014-10-16 11.29.26

Учениците од двете основно општински училишта „Атанас Нивичански“ Нова Маала и „Гоце Делчев“, Василево и учениците од подрачни училишта во населените места, го одбележаа Светскиот ден на храната. Од храната подготвена и донесена од дома учениците во своите одделенија формираа трпези, каде потоа заедно ја дегустираа храната. Највесело беше на трпезата на првачиња каде сите…

Continue reading

Дечињата од градинката го одбележаа светскиот ден на храната

2014-10-16 10.14.28

Денес, дечињата од детската градинка „Прва радост“ во Василево, преку практична активност насловена „Упатство за здрава храна“ го одбележаа Светскиот ден на храната. Дечињата, во присуство на своите воспитувачи, во зеленчуковата градина која се наоѓа во дворот на градинката имаа активност на прибирање на есенските зеленчуци од кои готвачот во градинката ќе им приготви здрав…

Continue reading

Општина Василево доби награда за најдобар прекуграничен проект

14

Изградбата на детската градинка во Василево е прогласен за најдобар реализиран проект од Програмата за прекугранична соработка меѓу Р.Македонија и Р.Бугарија за периодот 2007 – 2013. Наградата доаѓа од ЕУ преку бугарското министерство за регионален развој оценувајки ги ефектите од реализираните проекти за овој период во Југоисточна Европа. На доделувањето на наградите првиот човек на…

Continue reading

Градинката „Прва радост“ ја одбележа неделата на детето

DSC_0033

Детската градинка „Прва радост“ од Василево со приредба подготвена од дечињата од големата група ја одбележа неделата на детето. Присутните ги поздрави директорката на градинката г-ѓа Даниела Трајковска. Во духот на неделата која се одбележува, со пораки до возрасните кои се однесуваат на детските права, дечињата го „накитија“дрвото кое го краси ѕидот на нивната училница.…

Continue reading

Одбележана детската недела во училиштата во Василево

DSC_0215

Двете основни општински училишта во Василево, ООУ„Гоце Делчев“ Василево и ООУ „Атанас Нивичански“ Нова Маала, на свечен начин, со специјално подготвена програма, им го честитааа приемот на првачињата во Светската детска организација. А тие, сложно, во еден глас, го изрецитираа ветувањето „Во овој момент ветувам на сиот глас дека моите наставници ќе ги почитувам јас.…

Continue reading